back to top

Umirovljenici u FBiH prijete prosvjedima na ulicama, traže povećanje mirovine

Sukladno odluci Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO), ukupno povećanje mirovina u FBiH u 2024. iznosi 6,55 posto.

Budući da su mirovine privremeno povećane za pet posto u siječnju, Upravni odbor odlučio je da se mirovine za travanj povećaju samo za 1,55 posto. To je izazvalo bijes u Savezu udruga umirovljenika u FBiH, jer simbolično povećanje mirovina daleko ne odgovara rastu troškova života najranjivijeg stanovništva u zemlji.

Formula prilagodbe Očekuju izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju od Vlade FBiH, kako bi mirovine bile izvanredno povećane do rujna.

Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika u FBiH, rekao je za “Dnevni avaz” da je Upravni odbor, pod njegovim vodstvom, održao sastanak i pokazao jedinstvo u zauzimanju stavova.

“Tražimo izmjene Zakona o PIO-u kako bi se stopa BDP-a isključila iz formule za prilagodbu mirovina i kako bi se mirovine povezale s prosječnom plaćom u FBiH. Također smo zatražili financijsku pomoć od 200 KM za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 1.000 KM, odnosno 100 KM za one s mirovinama višim od 1.000 KM. Imamo sjednicu Skupštine 16. svibnja, i Upravni odbor će zatražiti odobrenje za organiziranje prosvjeda ako se ne nađe rješenje s Vladom FBiH. Prioritet je iscrpiti sve mogućnosti i pronaći prihvatljivo rješenje, a ako do toga ne dođe, ići ćemo u prosvjede,” rekao je Bekan za “Avaz”.

Kako je “Dnevni avaz” već izvijestio, ukupno planirano povećanje mirovina u 2024. godini iznosi 6,6 posto. To smo objavili 9. travnja.

To dalje znači, uzimajući u obzir da je iznos najniže mirovine u prosincu prošle godine bio 538,27 KM, sada će, na temelju redovne prilagodbe, te mirovine, koje će biti isplaćene početkom svibnja, iznositi 573,79 KM.

Zagarantirani minimum, umjesto 642,40 KM, iznosit će 684,79 KM u svibnju. Dodatno, u svibnju će umirovljenici primiti i razliku od 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno od privremenog do konačnog postotka prilagodbe.

Primjerice, korisnici najniže mirovine za jedan mjesec imat će razliku od otprilike 8,61 KM, pa će u svibnju u konačnici primiti gotovo 600 KM, prihod i tromjesečnu razliku, a isti se princip primjenjuje i na sve ostale iznose.

Novalićeve bajke Mizeran rast primanja umirovljenika, koji ni izbliza ne odgovara rastu troškova života, posljedica je još jedne katastrofalne odluke Vlade FBiH pod vodstvom Fadila Novalića.

Iako su umirovljenici godinama inzistirali na prilagodbi mirovina rastu prosječne plaće i troškova života, Novalić ih je uvjeravao da takvo rješenje ne bi bilo povoljno za njih. Vlada FBiH je 2016. godine usvojila “švicarski model” za isplatu mirovina, koji je u formulu za obračun uključivao i stopu BDP-a, koja je, primjerice, prošle godine porasla za zanemarivih 1,1 posto.

Tako je prosječna plaća porasla s 924 KM u 2019. na 1.315 KM ove godine, dok su u istom razdoblju mirovine porasle za 190 KM.

Savez udruga umirovljenika u FBiH traži napuštanje “švicarskog modela”.

Post Umirovljenici u FBiH prijete prosvjedima na ulicama, traže povećanje mirovine je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO