back to top

U BiH uhapšen član narkokartela koji se bavio pranjem novca

Policija u Bosni i Hercegovini je uhapsila muškarca koji je unio milijun i po eura stečenih prodajom droge sa namjerom “pranja” novca. Akcija je provedena kao dio istrage otvorene nakon dešifriranja šifrirane komunikacije krijumčara, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšen u Lukavcu, posjedovao i sef u banci

Nepoznati 47-godišnjak je uhapšen u ponedjeljak na području Lukavca kod Tuzle, a policija je pretražila prostore koje je koristio, uključujući i jedan sef u banci, prenosi HRT.

“Prikupljeni dokazi ukazuju da je ovaj osumnjičeni ilegalno prenio najmanje 1,5 miliona eura iz zapadne Evrope u Bosnu i Hercegovinu gdje je dalje investiran u poslovanje pravnih lica, odnosno firmi čiji su vlasnici drugi članovi organizovane grupe”, navedeno je u saopćenju tužilaštva.

Organizovana kriminalna grupa krijumčarila kokain

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) čiji su pripadnici sproveli akciju, objašnjeno je da je akcija vođena na osnovu istrage i prikupljenih dokaza o djelovanju organizovane kriminalne grupe koja je prevozila i distribuirala kokain u velikim količinama iz Južne Amerike u zapadnu Evropu i prala novac u milionskim iznosima.

Interpol učestvovao u dešifriranju kriptovanih aplikacija

Članovi te kriminalne grupe su tokom izvršenja krivičnih djela komunicirali putem posebno zaštićene Sky aplikacije.

Ta aplikacija je dešifrirana koordiniranim naporima različitih zemalja, uključujući i Interpol.

Prema ranijim informacijama, samo u BiH je preko dvije hiljade osoba koristilo ovu aplikaciju, pri čemu su identificirani i oni povezani sa politikom i ekonomijom.

Istraga je dosad otkrila povezanost jednog od najvećih svjetskih narko kartela sa BiH, čiji je vođa Edin Gačanin poznat kao Tito, koji je svoje operacije vodio iz Dubaia.

Objava o hapšenju “perača novca” narko kartela u BiH se prvi put pojavila na portalu Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO