back to top

Trajno uklanjanje krumpirovih zlatica: Prirodni i jednostavan sastojak

Krumpirova zlatica je najveći štetočina koja napada krumpir.

Obično do 600 m nadmorske visine razvije dvije generacije godišnje, iako se u povoljnim uvjetima može razviti i treća generacija. Ženke krumpirove zlatice su vrlo plodne i mogu položiti i do 2000 jaja.

Jaja su narančasto obojena i odložena u skupinama s donje strane lista, piše Agroklub. Krumpirova zlatica ima vrlo malo prirodnih neprijatelja. Za ishranu je mogu koristiti jež, krtica i fazan. Grabežljive stjenice koriste jaja zlatice za ishranu, a efikasna u borbi protiv zlatice je i gljivica Bauveria bassiana. Prave se preparati sa sporama gljivice koji služe za suzbijanje zlatice.

Postoje različite metode suzbijanja krumpirove zlatice, a uništavanje tih štetočina treba početi već u proljeće. Preporučljivo je poštovati plodored, odnosno ne gajiti krumpir na istom mjestu 4-5 godina.

Krumpirove zlatice ne podnose miris trule lukovine – crvenog luka. Prilikom sadnje pored možete staviti malo lukovine, ona će istrunuti i mirisom tjeraće zlatice. Biljne vrste poput hrena, kamilice i graha svojim mirisom odbijaju zlatice.

One također ne podnose miris četinjača, posebno bora. Usitnjena borova kora može se rasuti između biljaka ili se može napraviti preparat od borovih iglica. Biljke krumpira također se mogu malčirati koprivom. Ta biljka svojim žarećim dlačicama sprečava zlatice da se uvuku u zemljište tokom najtoplijeg dijela dana.

U borbi može pomoći i preparat od samih zlatica. Potrebno je skupiti odrasle insekte u posudu od 1 litra, potom ih potopiti u posudu s 20 litara vode i zatvoriti. One će uginuti i nakon nekog vremena će plutati, a zatim potonuti na dno. Potrebno je sedam dana da se to dogodi. Nakon toga preparat je spreman za upotrebu, ali je vrlo koncentriran i treba ga razrijediti vodom.

Nerazrijeđen preparat može oštetiti lišće krumpira. Preporučljivo ga je razrijediti prvi put u omjeru 1:1, drugi put u omjeru 1:2, a treći put u omjeru 1:3. Provjerite na jednoj biljci kako reagira na preparat, odnosno da li ga treba dodatno razrijediti. Razne sorte krumpira reagiraju različito i potrebno je prilagoditi koncentraciju preparata.

Objava Trajno uklanjanje krumpirovih zlatica: Jednostavan prirodni sastojak pojavila se prvi put na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO