back to top

Sveučilište u Mostaru među top tri najbolja i najprestižnija svjetska sveučilišta

Sveučilište u Mostaru (SUM) se na najnovijoj rang-ljestvici Times Higher Education svjetskog univerziteta pozicioniralo od 201. do 300. mjesta od ukupno 2031 institucije. To predstavlja najznačajniji uspjeh Sveučilišta u Mostaru od osnivanja, smještajući ga u društvo tri posto najboljih sveučilišta svijeta.

SUM je jedino javno sveučilište u BiH koje se nalazi na rang-ljestvici Times Higher Education i među vodećima u regiji, izvijestili su sa ovog sveučilišta.

Times Higher Education, ugledna međunarodna organizacija za visoko obrazovanje, je na svojoj ljestvici THE Impact Rankings, koja procjenjuje djelovanje sveučilišta u skladu s ciljevima održivog razvoja UN-a, pozicionirala Sveučilište u Mostaru između 601. i 800. mjesta na svjetskom nivou od ukupno 1963 rangiranih institucija. Ovo je najveći uspjeh Sveučilišta od njegovog osnivanja.

”Sveučilište u Mostaru je prijavilo deset ciljeva održivog razvoja UN-a i postiglo je rangiranje u svim deset ciljeva koje je prijavilo. Najbolje rezultate SUM je postigao u cilju 17 – Partnerstvom do ciljeva, gdje se rangirao između 201. i 300. mjesta u svijetu od 2031 institucije, kao i u cilju 16 – Mir, pravda i snažne institucije, gdje se nalazi između 201. i 300. mjesta u svijetu od ukupno 1086 rangiranih institucija. Značajne rezultate postiglo je i u ciljevima Svijet bez siromaštva, Zdravlje i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje, Rodna ravnopravnost, Čista voda i sanitarni uvjeti, Industrija, inovacije i infrastruktura, Smanjenje nejednakosti, te Održivi gradovi i zajednice”, navodi se u saopćenju.

Sa Sveučilišta u Mostaru ističu da su napravili važan korak prijavom na THE Impact Rankings listu u studenom 2023. nakon dugotrajnog i temeljitog procesa prijave. Ured za međunarodne rang-ljestvice je detaljno pregledao Sveučilište kroz 17 ciljeva, 169 podciljeva i 232 indikatora prije konačne prijave. Pozicioniranje među vodećim svjetskim sveučilištima je potvrda napora uloženih u razvoj i vidljivost Sveučilišta u globalnom obrazovnom prostoru, ističe SUM.

THE se bavi kreiranjem različitih rang-ljestvica univerziteta, poput THE World University Rankings i THE Impact Rankings, kroz koje ocjenjuje učinak univerziteta u područjima kao što su istraživanje, nastava, međunarodna suradnja, održivi razvoj, te društveni doprinos i odgovornost. THE Impact Rankings, prvi put objavljeni 2019. godine, predstavljaju jedinu globalnu rang-ljestvicu koja procjenjuje univerzitete prema 17 ciljeva održivog razvoja UN-a.

Osim ukupnog rangiranja, objavljuje se i rang-ljestvica po svakom od 17 ciljeva koji prate napredak univerziteta u postizanju svakog pojedinačnog cilja održivog razvoja. Pri ocjenjivanju, rangiranje po svakom cilju se odvija u četiri kategorije: istraživanje, upravljanje univerzitetom, nastava/nastavni proces, te društveni doprinos i utjecaj.

Za svaki cilj, 7-15% bodova obuhvata istraživačke radove iz specifičnih područja prema SCOPUS citatnoj bazi, dok se preostali postotak bodova dodjeljuje drugim kategorijama koje se ocjenjuju prema relevantnim indikatorima od strane THE rang-ljestvice. Univerziteti moraju pružiti dokaze koji odgovaraju indikatorima u svakoj kategoriji, a dokazi se rigorozno provjeravaju i ocjenjuju. Konačno rangiranje se odvija tako da se zbrajaju postotci tri glavna cilja u kojima je univerzitet najbolje rangiran, plus obavezni 17. cilj koji nosi 22% ukupne ocjene. Tri najbolja cilja nose po 26% od ukupnog postotka, a SUM se u ukupnom rangiranju nalazi na poziciji između 601. i 800. mjesta na svjetskom nivou.

Među institucijama iz Hrvatske koje su postigle uspjeh na THE listi su Sveučilište u Splitu (201. – 300.), Sveučilište u Rijeci (301. – 400.), Sveučilište u Zagrebu (801. – 1000.), te Sveučilište u Dubrovniku (1001. – 1500.). Iz BiH, samo Sveučilište u Mostaru je rangirano na THE listi.

Rangiranje univerziteta, posebno na renomiranoj Times Higher Education (THE) rang-ljestvici, ima veliku važnost jer utječe na akademske i znanstveno-istraživačke aktivnosti, nastavne aktivnosti, digitalizaciju, doprinos zajednici i brojne druge aspekte rada univerziteta. Ovo postignuće pruža osnovu za napredak i usporedbu sa univerzitetima u regionu, ali i u Europi i svijetu, potvrđujući konkurentnost i kvalitetu, ističu sa Sveučilišta u Mostaru.

Objava Sveučilište u Mostaru među tri posto najboljih i najprestižnijih svjetskih univerziteta pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO