back to top

Sastanak s biskupom Majićem: Dodik obećao podršku za više projekata i vraćanje imovine Katoličkoj crkvi u Banjoj Luci

Čelnik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je dodatnu financijsku podršku za Katoličku gimnaziju u Banjoj Luci i Udruženje Caritas nakon razgovora s banjolučkim biskupom don Željkom Majićem u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Rekao je kako će institucije Republike Srpske pružiti financijsku podršku Katoličkoj gimnaziji, kao i da će se izdvojiti 70.000 maraka za Udruženje Caritas.

Najavio je i sponzorstvo obilježavanja 20 godina Katoličkog školskog centra sljedeće godine.

Katolički školski centar u Banjoj Luci uglavnom je bio finansiran od strane Katoličke Crkve, a bivši biskup Franjo Komarica je ranije upozoravao na njegovu ugroženost.

U razgovoru sa novoimenovanim banjolučkim biskupom don Željkom Majićem, čelnik Republike Srpske najavio je povrat dijela imovine Katoličke Crkve u gradu, koja im je bila nacionalizirana nakon 2. svjetskog rata.

Najavio je mogući povrat objekta koji trenutno služi kao bolnica biskupiji.

Biskup Majić izrazio je zadovoljstvo razgovorom sa predsjednikom Republike Srpske i očekivanje da će najavljena podrška biti realizirana.

Područje Republike Srpske prije rata je naseljavalo oko 220.000 Hrvata, dok danas ima manje od 29.000. Samo 12.000 Hrvata katolika je trenutno stalno nastanjeno tamo.

Napadi na njihovu imovinu su česti, a nakon rata se vratio mali broj Hrvata.

RTV HB

Objava Na sastanku s biskupom Majićem: Dodik najavio potporu više projekata i povrat imovine Katoličkoj crkvi u Banjoj Luci pojavila se prvi puta na Tomislav City.


Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO