back to top

Reakcija policije na postavljanje kukastog križa na dječijem igralištu u Livnu: Uhapšen počinilac koji je postavio poruku “Ubi Srbina”

Koalicija Uvažavanje naglašava da su fašistička ikonografija i pozivi na ubojstvo pripadnika bilo koje nacionalne pripadnosti djela koja potiču na mržnju i kao takva podliježu kaznenim sankcijama.

Na dječijem igralištu u centru Livna ispisani su grafiti “Ubi Srbina” i nacistički simbol kukasti križ.

Srpski povratnik u Livno izjavio je za Srnu da je zapanjen ovakvim porukama koje pozivaju na ubijanje Srba.

Broj Srba u Livnu je na “nivou statističke greške”, a najviše povratnika je u selima u Livanjskom polju. Povratnička populacija je uglavnom starija, a mladih srpskih obitelji gotovo da nema.

Danas tu živi manje od 200 Srba, uglavnom starijih ljudi, a u livanjskoj općini živi tek desetak srpskih mališana, prenose Nezavisne novine.

Ubi Srbina i nacistički simboli

Povodom neprimjerenih grafita ispisanih na dječjoj igraonici ispred Hotela Park u Livnu, Koalicija Uvažavanje Livno poziva sve nadležne institucije da otkriju i sankcioniraju počinitelje.

Kukasti križevi i poruke “Ubi Srbina”, koje se nalaze na spomenutom objektu, ni u kom slučaju ne doprinose zajedničkom životu stanovnika Livna i livanjskog kraja, te ih ovim putem najoštrije osuđujemo.

Iz Koalicije Uvažavanje ističu “kako su fašistička ikonografija i pozivi na ubojstvo pripadnika bilo koje nacionalne pripadnosti djela koja potiču na mržnju i kao takva podliježu kaznenim sankcijama. Smatramo da se protiv govora mržnje moramo boriti zajedničkim snagama i graditi društvo koje će biti spremno demokratski i odgovorno reagirati na ovakva dizanja tenzija i narušavanje suživota a sve u cilju gradnje bolje zajednice, sretnije i mirnije budućnosti.

Također, koristimo prigodu da obavijestimo javnost kako su djelatnici PP Livno izašli na lice mjesta, napravili očevid, te će, po okončanju operativnih radnji, kompletan predmet s foto dokumentacijom proslijediti na Tužiteljstvo K10″, naveli su iz te Koalicije.

Oslobođenje.ba

reakcija policije na postavljanje kukastog križa na dječijem igralištu u livnu: uhapšen počinilac koji je postavio poruku "ubi srbina"


Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO