back to top

Predstavljena glazbeno-vizuelna notna zbirka i Misa Živka Ključa

Večeras je u staroj crkvi u Gradnićima održano predstavljanje notnih zbirki marijanskih pjesama i Mise, koje je napisao Živko Kluče, hrvatski kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj. Predstavljanje je održano u marijanskom mjesecu svibnju u organizaciji Župe sv. Blaža Gradnići i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, a tijekom cijele večeri Blažena Djevica Marija bila je u prvom planu.

Fra Nikola Rosančić, kao domaćin predstavljanja, u uvodnom dijelu programa govorio je o župi Gradnići, Blaženoj Djevici Mariji i o svojim dojmovima vezanim za djela koja su predstavljena, o kojima je više govorio sam autor, Živko Ključe, koji se potrudio da se marijanske pjesme mogu pjevati u klapskom ruhu.

Upravo to su na predstavljanju u Gradnićima učinile dvije hercegovačke klape, ženska klapa Mir iz Međugorja i muška klapa Dobrkovići iz Širokog Brijega, dok je Ana-Marija Buntić recitirala odabrane marijanske pjesme, a doprinos predstavljanju dao je i voditelj Albert Pehar.

Živko Ključe je štovatelj i promicatelj hrvatske kulturne baštine, a u svojoj zbirci, koja je dokaz plodnosti njegovog rada, prepoznatljivim glazbenim jezikom slavi Majku božju kraljicu Hrvata. Kako bi posjetitelji dobili kompletan dojam, uz autorovo predstavljanje notne zbirke i Mise, u staroj gradnićkoj crkvi bile su izložene slike akademske slikarice Silve Radić iz glazbeno-likovne mape koju je Ključe s mnogo ljubavi napravio, ali i sama Misa.

Ključe je Misu skladao i praizvela ju je klape Nostalgija u Mostaru, nakon čega je imala brojne zapažene izvedbe u najvažnijim Gospinim svetištima u Hrvata, ali i u ostalim mjestima diljem svijeta.

Živko Ključe jedan je od najznačajnijih suvremenih hrvatskih skladatelja. Utemeljio je i vodio nekoliko nagrađivanih klapa, a i sam je nagrađivan kao skladatelj. Član je više strukovnih i znanstvenih institucija u zemlji i svijetu.

Objava “Predstavljene glazbeno-likovna notna zbirka i Misa Živka Ključe” prvi je put objavljena na stranici Općine Čitluk.

Izvor: ( citluk.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO