back to top

Predstavljen milijunski projekat ruralnog razvoja Hercegovine

Projekat pod nazivom “Uspostava Mreže za ruralni razvoj Hercegovine-HeRuDNet” je predstavljen u Livnu u prostorijama Zaklade Linnovate.

Zaklada je, zajedno sa Poljoprivrednim klasterom Stara Hercegovina iz Trebinja, partner u realizaciji ovog projekta sa vodećim projektnim partnerom – mostarskom Asocijacijom za ekonomski razvoj REDAH.

Ovaj trogodišnji projekt vrijedan 662.133 eura, sufinansira Evropska unija sa 90 posto sredstava, odnosno sa iznosom od 595.800 eura.

Zahvaljujući partnerima uključenim u projekt, područje na kojem će se sprovoditi je šire od Hercegovine. Pored povezivanja organizacija civilnog društva i privatnog sektora sa relevantnim predstavnicima javnog sektora, postavljen je niz specifičnih ciljeva.

Članovi ove mreže će raditi na uspostavljanju politika u skladu sa politikama EU i na taj način unaprijediti svoje poljoprivredno znanje, izjavio je Nikola Periša, direktor Zaklade Linnovate.

Pored edukacija i razvoja komunikacijskih kanala putem društvenih mreža, biće formirana i posebna web stranica.

Svi OPG-ovi će moći promovisati svoje proizvode i dati osnovne informacije o sebi na zajedničkoj platformi. Poljoprivrednicima će se pomoći i postavljanjem meteoroloških stanica.

Na području dvadesetak opština i gradova će biti postavljeno 40 meteoroloških stanica, sa jednom digitalnom platformom koju će koristiti poljoprivrednici jednostavnim unosom naloga, navodi Ivica Sivrić, direktor REDAH-a.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a Božo Perić je objasnio prednosti ovog projekta:

Podaci sa meteoroloških stanica će biti dostupni svima, omogućavajući njihovo korištenje i od strane vatrogasaca, policije, obrazovnih institucija. Projekat se smatra značajnim i kompleksnim, a trenutno se nalazi na početku realizacije, ističe Sivrić.

U trećoj godini projekta će biti organiziran Ruralni parlament Hercegovine koji će služiti kao alat za promjenu politika u sektoru ruralnog razvoja.

Evropska unija je podržala ovaj projekat sa 595.800 eura, što predstavlja 90 posto njegove ukupne vrijednosti.

predstavljen milijunski projekat ruralnog razvoja hercegovine

predstavljen milijunski projekat ruralnog razvoja hercegovine

Originalan članak “Predstavljen milijunski projekt ruralnog razvoja Hercegovine” možete pronaći na stranici Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO