back to top

Pravilnik završen: Ugostitelji imaju šest mjeseci da prilagode objekte zabrani pušenja, nakon toga slijede kazne.

Pravilnik koji reguliše smjernice za ugostitelje u vezi sa primjenom Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na nivou FBiH je završen, saznaje Klix.ba.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su potvrdili da je Pravilnik dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, nakon čega će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

“Naglašavamo da su pravna lica, koja imaju objekte sa izuzecima od zabrane pušenja u skladu sa ovim zakonom, dužna da usklade svoje poslovanje sa odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu”, ističu.

Nadzor nad primjenom ovog zakona vrše Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski organi za inspekcijske poslove, u skladu sa članom 32. Zakona.

Kazne će početi da se naplaćuju nakon 12 mjeseci od primjene zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih prema ovom zakonu, odnosno pravilnika.

Propisane kazne za kršenje zakona iznose od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizička lica je 100 KM.

Podsjećamo, Zakon o ograničenju upotrebe duhanskih proizvoda u FBiH je stupio na snagu 28. maja prošle godine, sa rokom od godinu dana za Federalno ministarstvo zdravstva da izradi Pravilnik.

Text Završen pravilnik: Ugostitelji će imati šest mjeseci da objekte prilagode zabrani pušenja, onda slijede kazne prvobitno je objavljen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO