back to top

Pravilnik o zabrani pušenja objavljen – Šta očekuje ugostitelje i goste

Pravilnik o zabrani i ograničenju upotrebe duhana i drugih duhanskih proizvoda za pušenje počinje se primjenjivati donošenjem Pravilnika o uvjetima za posebne prostore za pušenje kako bi se omogućili izuzeci od zabrane pušenja. Pravilnik je objavljen u Službenim novinama Federacije 5. lipnja i stupa na snagu 13. lipnja ove godine.

Ugostiteljski objekti manji od 50 kvadrata

Novi Zakon donosi značajne promjene u regulaciji pušenja u zatvorenim javnim i ugostiteljskim objektima u Federaciji BiH. Imajte na umu da je Pravilnik važan jer precizira uvjete koje treba ispuniti kako bi se poštovale zakonske odredbe.

Pravilnik razlikuje objekte prema veličini površine i vrsti usluga koje pružaju. Ugostiteljski objekti do 50m2 koji služe samo piće mogu sami odlučiti hoće li biti pušački ili nepušački, dok oni koji dozvole pušenje moraju ispuniti određene zahtjeve vezane uz ventilaciju, filtraciju zraka i mjerenje podtlaka. U objektima gdje je zabranjeno pušenje, ne trebaju se vršiti preinake prostora.

Fizičko odvajanje prostora

Za objekte veće od 50m2, u kojima se služi samo piće ili piće i hrana, Pravilnik propisuje obavezne mjere kako bi se poštovale odredbe o zabrani pušenja. To uključuje fizičko odvajanje prostora za pušenje, sistem ventilacije i filtracije zraka te zabranu služenja hrane unutar pušačke zone.

U objektima manjim od 50m2 gdje se služi hrana i piće, pušenje je potpuno zabranjeno, dok se tehnologija zagrijavanja duhana može koristiti. Vlasnici tih objekata ne moraju vršiti preinake prostora.

Rok za prilagodbu

Vlasnicima ugostiteljskih objekata ostavljen je šestomjesečni period za prilagodbu novim zakonskim odredbama, a inspekcije će nadzirati provođenje zakona. Kazne za nepoštovanje zakona primjenjivat će se nakon izvjesnog vremena, ali odredbe o zabrani pušenja i kažnjavanju fizičkih lica počinju s primjenom odmah.

Novčanom kaznom od 100 KM kažnjavaće se svako fizičko lice koje prekrši zabranu pušenja. Vlasnici i korisnici prostora su odgovorni za provođenje zabrane pušenja.

U objektima gdje je pušenje zabranjeno, nije dopušteno postavljanje pepeljara. Ukoliko osoba puši na zabranjenom mjestu, vlasnik ili korisnik prostora ima pravo upozoriti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor.

Pravna lica mogu biti kažnjena iznosom od 2.000 do 5.000 KM, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena između 300 i 1.000 KM.

Gospodarska komora FBiH je dostupna svim svojim članovima za dodatne informacije i pomoć u ovom procesu.

Originalni članak o pravilniku o zabrani pušenja možete pronaći na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO