back to top

Porast broja porodica sa troje ili više djece u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Implementacija Zakona o zaštiti obitelji s djecom je visoko na listi prioriteta Vlade Županije Zapadnohercegovačke, a dokazi o važnosti jedinstvene mjere koja uključuje mjesečnu naknadu od 500 KM za treće i svako iduće dijete su očigledni u porastu broja višelanih obitelji na području ove županije.

Prema informacijama Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke, u siječnju 2024. godine za obitelji s troje i više djece je isplaćeno 910.500 KM, dok je u svibnju taj iznos porastao na 931.000 maraka.

Od početka primjene Zakona, odnosno ove demografske mjere koja omogućava da svako treće, četvrto i iduće dijete do sedme godine života prima mjesečni iznos od 500 KM, koju samo Županija Zapadnohercegovačka provodi u Federaciji BiH od listopada 2022. godine, iz Proračuna ŽZH je obiteljima s troje i više djece isplaćeno ukupno 17.439.000 KM.

Prema riječima ministrice financija i potpredsjednice Vlade ŽZH Blagice Leko, u Proračunu ove godine je planirano 10.600.000 KM za spomenutu demografsku mjeru, ali će se iznos korigirati ako broj djece bude veći Izmjenama i dopunama Proračuna ŽZH.

Pored naknade za treće i svako iduće dijete, Vlada ŽZH je donijela Odluku o visini jednokratne novčane potpore za opremu novorođenog djeteta, kao i Odluku o visini novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu.

Tako jednokratna novčana potpora za opremu novorođenog djeteta ženi-majci koja nije u radnom odnosu iznosi 500 KM, dok je za ženu-majku koja je zaposlena iznos 300 KM.

Potpora ženi-majci koja nije u radnom odnosu se isplaćuje tokom 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM. Samo u mjesecu svibnju je ukupno isplaćeno 192.286,67 KM na temelju navedenih Odluka, dok je od početka godine iznos isplaćen iz Proračuna ŽZH u navedene svrhe 947.254,61 KM.

Ministrica Leko ističe da je Vlada ŽZH socijalno osjetljiva, što se vidi i iz izdvajanja za ostale socijalne kategorije uključujući štićenike kao posebno osjetljivu populaciju kojima se redovito pokrivaju troškovi smještaja i njege, kao i udomitelje za koje je u prvih pet mjeseci izdvojeno 541.867,22 KM.

Iz Proračuna ŽZH za 2024. godinu je osigurano 1.500.000 KM za ovu stavku. Značajna sredstva se također izdvajaju za korisnike stalne socijalne pomoći. Prema podacima Ministarstva financija ŽZH, u prvih pet mjeseci ove godine je isplaćeno ukupno 425.960 KM u te svrhe.

Rast broja obitelji s troje i više djece u ŽZH po prvi put je zabilježen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO