back to top

Policija u Bugojnu prijavila župnika zbog zastrašivanja i uznemiravanja Hrvata

policija u bugojnu prijavila župnika zbog zastrašivanja i uznemiravanja hrvata

Župnik fra Ivan Pilić je u svojoj prijavi policiji napisao: “Bilo bi dobro da obitelji, škole i vjerske zajednice zajedno odgajaju mlade u duhu poštovanja i zdravog dijaloga.”

U Bugojnu, nažalost, nije ništa novo, čak i nakon nedavnog napada i zastrašivanja Hrvata katolika. Mladići su na blagdan Tijelova vikali “Tekbir” vjernicima koji su se okupili na misi u crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu, što je bio alarmantan poziv zbog ratnih zbivanja na tom području. Ovo nije jedini takav slučaj, navodi se u prijavi koju je podnio župnik fra Ivan Pilić, prema informacijama Večernji list BiH.

Prošle su bile provokacije

– Tokom proslave Tijelova 30. maja, grupa mladića u crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu uznemirila je okupljene katoličke vjernike vikom “Tekbir” vjerojatno maloljetnicima, neprimjerenim ponašanjem. Ovim se posebno žali što ovo nije bila prva takva situacija u Bugojnu, jer su se i ranije događale slične stvari. Tokom proslave Božića, Uskrsa, Sv. Ante, svaki put kad se okupi veći broj Hrvata katolika, kontejneri su paljeni, zbog čega smo morali instalirati kamere – stoji između ostalog u prijavi župnika Bugojna.

Pismo upućeno šefu policije naslovljeno je “Smjevanje katolicima Hrvatima u Bugojnu”. Bugojanski župnik povezuje posljednji slučaj uznemiravanja katolika s ratnim dešavanjima u Bugojnu. – Ovi neprijatni događaji dodatno uznemiravaju Hrvate katolike zbog prošlih ratnih stradanja. Izazivaju nelagodu, strah i uznemirenost. Kao zajednica koja je dio Vrhbosanske nadbiskupije, uvijek smo promovisali vrijednosti dijaloga, poštovanja i saradnje. Nastavit ćemo tim putem, iako takvi događaji opravdano izazivaju osećaj da nismo dobrodošli u našem gradu – napisao je župnik u prijavi policiji s nadom da će biti preduzete potrebne mjere kako bi se osigurala bezbjednost tokom vjerskih proslava, prva od njih je svetkovina sv. Ante, zaštitnika župe Bugojno, koja se obilježava 13. juna.

– Oglas –

– Posebno želimo da obitelji, škole, i vjerske zajednice zajedno odgajaju mlade generacije u duhu međusobnog poštovanja, zdravog dijaloga i saradnje – dodaje bugojanski župnik fra Ivan Pilić u svojoj prijavi, uz zahtjev policajcima da pojačaju sigurnosne mjere tokom vjerskih događanja kako bi se osiguralo da se slične situacije ne ponavljaju u budućnosti.

policija u bugojnu prijavila župnika zbog zastrašivanja i uznemiravanja hrvata

– Oglas –

Dijalog je neophodan, ali i pravda

Nakon rata u Bugojnu sve je manje poštovanja, a sve više mržnje usmjerene samo ka Hrvatima katolicima. Mnogi vide porast međunarodne mržnje i netrpeljivosti kao rezultat nekažnjenih zločina nad Hrvatima tokom rata, uključujući progon 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, logore i nasilna odvođenja uglednih bugojanskih Hrvata u nepoznato.

Još se traga za 15 nestalih. Svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju glavnim izvršiocima i nalogodavcima zločina nad Hrvatima Bugojna Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, političkim i vojnim liderima, tvrde da su tenzije i netrpeljivost prema Hrvatima u Bugojnu porasle od početka suđenja. Veoma je važno da Mlaći i Cikotiću budu određeni pritvor, tvrde svjedoci koji su do sada dali izjave ili će svjedočiti u ovom krivičnom postupku.

Dok počinioci ne budu iza rešetaka, a svaki zločin kažnjen, čini se da su svi napori za uspostavljanje dijaloga i poštovanja u Bugojnu osuđeni na propast. Najgore je što se mržnja i netrpeljivost iz rata prenose na mlade koji i dalje žive s osjećajem da su im drugi i drugačiji prijetnja koju treba eliminirati.

– Oglas –

Izvor: ( hip.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO