Pečatiranje putovnica polako postaje stvar prošlosti.

Uvođenje novih, automatiziranih europskih sustava za prijavu putovanja i izdavanje dozvola za putovanja u zemlje EU trebalo bi ubrzati protok na granici BiH i Hrvatske, odnosno EU.

Radi se o dugo najavljivanom sustavu za aplikaciju putovanja u zemlje Šengena – ETIAS, te sistemu registracije putnika u EU (EES), koji bi trebali biti paralelno u primjeni od iduće godine.

Njegova suština je da će građani prije putovanja putem aplikacije popuniti zahtjev za putovanje na određenu destinaciju, unijeti podatke koji se traže formularom, uplatiti naknadu, otprilike sedam eura, nakon čega će se izvršiti odgovarajuće provjere, a potom izdati dozvola koja traje tri godine i isključivo je vezana za putnu ispravu koju posjedujete, kaže Dražen Vujica, načelnik Regionalnog ureda Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

Drugim sustavom, kako kaže EES, ukida se obveza stavljanja pečata u putovnice, već će se putne isprave isključivo skenirati, a standard u Europi je da svi imaju uređaju čitljive dokumente koji sadrže čip, izvještava Dnevni avaz.

Svi podaci bit će pohranjeni u središnjim europskim evidencijama, pa bi i provjere uglavnom trebale trajati nekoliko minuta.

Time će se, pojašnjava Vujica, izbjeći dosadašnje komplikacije u slučajevima kada graničar zaboravi staviti pečat u putovnicu putnika, pa će podaci o broju dana biti precizno evidentirani i u svakom trenutku poznati. Građani BiH u EU mogu boraviti do 90 dana tijekom razdoblja od šest mjeseci.

Svaki proces digitalizacije donosi pozitivne stvari u smislu bržeg i sigurnijeg protoka ljudi i roba, a ovo je sa gledišta EU korak ka povećanju sigurnosti. BiH sigurno ima najmodernije dokumente i prati sve svjetske standarde u smislu sigurnosti i zaštite dokumenata, identiteta građana i svih drugih stvari, ističe Vujica.

U čipu su pohranjeni svi osobni podaci, a u digitalnom formatu su fotografija i otisci prsta i ti podaci se čuvaju tri godine od dana prelaska granice, kaže Vujica.

Objava Pečatiranje putovnica polako odlazi u prošlost pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO