back to top

Operateri postepeno uspostavljaju elektroopskrbu

U petak su iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) izvijestili da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok, dodaju.

Iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava neslužbeno je doznato da se dogodio raspad elektroenergetske mreže kroz tri države.

Prema tim informacijama, prekid struje je prvo zahvatio Crnu Goru, zatim Bosnu i Hercegovinu, te dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Iz minute u minutu

13:35 – Struja se vratila u Konjicu, ali u dijelovima Sarajeva Bojnik, Mejtaš.

13:43 – Kako Klix.ba saznaje jedini radiorelej u državi koji radi je onaj na Vlašiću. Radioamateri se pozivaju da ga koriste samo u slučaju nužde.

13:41 – Ranije su iz Elektroprivrede BiH kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sustav BiH.

13:38 – Snabdijevanje električnom energijom se obnavlja i u Crnoj Gori.

13:37 – Do obnove snabdijevanja električnom energijom došlo je i u Tuzli.

13:36 – Kako javljaju hrvatski mediji, u Splitu se struja vratila iz drugog pokušaja uključivanja sistema.

13:35 – Pojedini dijelovi Olova, Sarajeva i drugih mjesta javljaju da je došlo do obnove snadbijevanja električnom energijom.

13:31 – Iz ViK-a javljaju da se 90 posto vodosnabdijevanja vrši preko struje, međutim trenutno nema problema u isporuci vode.

13:30 – Prema informacijama iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, kvar je započeo u Crnoj Gori, a zatim se proširio na BiH, pa na Hrvatsku. Nikada ranije nije došlo do ovakvog prekida u ove tri države.

Dispečeri trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije s obzirom da nijedna država ne može biti izolirana po pitanju opskrbe strujom s obzirom da su svi povezani dalekovodima.

Točan uzrok prekida još nije jasan, ali se pretpostavlja da je povezan s visokim temperaturama koje su uzrokovale skok u potrošnji i srušile sustav.

13:25 – Informacije sugeriraju da se sustav polako vraća u pogon.

13:22 – Zabilježen je nestanak struje u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori, uz potpuni kolaps sustava. Nadležni organi država rade na rješavanju problema.

Čitatelji iz Žovnice, pored Mostara, javljaju da imaju redovitu elektroopskrbu, dok mostarske bolnice izvještavaju o stabilnom stanju i funkcioniranju.

Objava o postupnom uspostavljanju elektroopskrbe operatora prvi put se pojavila na Čapljinskom portalu.

Izvor: ( caportal.net / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO