Održan prvi naučni simpozij Udruženja za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini

Prvi naučni/znanstveni simpozij udruge za perinatalnu medicinu u Bosni i Hercegovini (UPM u BiH) s međunarodnim učešćem održan je na Jahorini pod nazivom “Preporuke temeljene na dokazima”.
Na ovom trodnevnom događaju prisustvovalo je više od 30 predavača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije i Grčke.
Znanstveni odbor, predvođen prof.dr.sc. Vajdanom Tomić i prof.dr.sc. Vesnom Ećim Zlojutro, pripremio je impresivan program koji je pružio nova saznanja mladim liječnicima i omogućio im da uspostave korisne kontakte za svoj rad.
Ginekolozi, opstetičari i neonatolozi su kroz prezentacije, panel diskusije i rasprave podijelili svoje dragocjeno iskustvo i prikaze slučajeva.
Vodič za intrapartalnu skrb u FBiH, koji je rezultat suradnje Populacijskog fonda UN-a (UNFPA), Federalnog ministarstva zdravstva, nevladine organizacije “Baby steps” te predstavnika kliničkih centara iz F BiH, posebno se istaknuo u panel-diskusiji.
Simpozij je otvoren video linkom od strane akademika Asima Kurjaka koji je istaknuo važnost razmjene znanja i iskustava u perinatologiji, dijabetesu u trudnoći, prijevremenom porođaju, hipertenziji u trudnoći te novorođenačkom skriningu.
Članovi UPM u BiH su se dogovorili da će simpozij biti godišnji događaj, s idućim planiranim za kraj svibnja 2025. godine u Sarajevu.

Prošle godine, UPM u BiH je organizirala svoj prvi Kongres u Mostaru koji je okupio preko 300 sudionika iz sedam zemalja. Zaključeno je da će svaki naredni Kongres biti održan u Mostaru svake tri godine, s sljedećim zakazanim za jesen 2026. godine. Udruga za perinatalnu medicinu u BiH osnovana je nakon simpozija “Noviji napredak u perinatalnoj medicini” održanog u Mostaru u prosincu 2019. godine, s ciljem okupljanja stručnjaka iz cijele BiH i Hrvatske. Trenutno udruga broji 119 članova.

Izvor: ( www.skbm.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO