back to top

Odobreno je 1.500 stipendija za hrvatske državljane izvan Republike Hrvatske.

Središnji Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je konačnu Odluku o dodjeli 1500 stipendija studentima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2023./2024.

Od ove akademske godine uvedene su nove rang-liste za studente – pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, koji su pripadnici hrvatske nacionalne manjine sa prebivalištem u Crnoj Gori, Republici Kosovu, Republici Sjevernoj Makedoniji i Republici Srbiji, te imaju status redovitog studenta na javnom visokom učilištu u državi prebivališta.

“Dodan je novi kriterij odgovarajućeg bodovanja studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s obzirom da se radi o osjetljivoj skupini studenata koji su u posebnoj potrebi za dodatnom financijskom podrškom tokom svog školovanja. Izvrsnost je jedan od temeljnih kriterija za dodjelu stipendija, a dodatni socijalno-materijalni kriteriji omogućuju pravo na stipendiju mnogim studentima kojima ona predstavlja materijalnu, ali i moralnu potporu u jačanju samopouzdanja, osobnog razvoja, stjecanja znanja i intelektualnih vještina”, rečeno je iz Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Od akademske godine 2022./2023. iznos stipendije povećan je sa 10.000,00 kuna na 1.500,00 eura, a od ove akademske godine povećan je i ukupan broj stipendija, te se sada dodjeljuje čak 1500 stipendija za studente – pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

Svi stipendisti Središnjeg Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelujući u ovom programu doprinose ispunjavanju strateških ciljeva, osobito zaštiti prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, jačanju njihovih zajednica te razvijanju međusobne suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Pogledajte cijelu odluku na linku: https://hrvatiizvanrh.gov.hr/vijesti/konacna-odluka-o-dodjeli-tisucu-petsto-stipendija-studentima-pripadnicima-hrvatskoga-naroda-izvan-republike-hrvatske-za-akademsku-godinu-2023-2024/6408

 

Post Odobreno 1.500 stipendija za Hrvate izvan Republike Hrvatske je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO