back to top

Od Delminija do Salone – otvaranje izložbe Delmati: snaga zajedništva

Zavisnost čovjeka o zemlji i prostoru u kojem živi je neosporna. Često se kaže da čovjek odražava osobine zemlje na kojoj obitava; gostoljubiv je, širokogrud, grub, tvrdoglav, težak. Identitet jedne osobe zavisi i o uvjetima prostora, povijesti i kulture. Narod na ovim prostorima može se ponositi dugom poviješću prožetom različitim slojevima kultura i tradicija koje su izgradile mozaik našeg kolektivnog identiteta. Izložba “Delmati: snaga zajedništva” otvorena u petak, 14. lipnja, u Franjevačkom muzeju Tomislavgrad, prenosi priču o kulturnom identitetu nasljeđenom kroz ime regije Dalmacije.

Izložba Delmati pokušava približiti priču o Delmatima široj javnosti kako bismo bolje upoznali vlastiti identitet. Kroz ovaj projekt, prvi puta javnosti su predstavljeni materijali koji su skriveni u muzejima. Izložba je pripremljena po najmodernijim standardima i vjerujemo da će biti zanimljiva svima, izjavila je ravnateljica Muzeja Cetinske krajine – Sinj, Daria Domazet, koordinatorica projekta u Republici Hrvatskoj.

Projekat “Delmati: snaga zajedništva”, financiran od strane Ministarstva kulture i medija te Splitsko-dalmatinske županije, okuplja 11 institucija. Izložba je započela u Franjevačkom muzeju Tomislavgrad jer se pretpostavlja da se na tlu Duvanjskog polja nekada nalazio glavni grad Delmata – Delminij. Na izložbi su radili znanstvenici i muzealci iz različitih muzeja, a izloženi su materijali koji doprinose boljem razumijevanju kulturne baštine Delmata.

Prostor od Kupreške visoravni do mora, danas obuhvaća dvije države, a ovim projektom brišemo granice i ponovno se ujedinjujemo predstavljajući život i duh Delmata, izjavio je kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, Stipan Dilber. Projekt Delmati naglašava snagu zajedništva koja je karakteristična za Delmate, a cilj je promovirati kulturno nasljeđe ovog područja.

Atmosferu svečanog otvaranja jazz skladbama obogatio je orkestar Hrvatskog glazbenog društva “Vitezovi sv. Jurja” iz Kaštela Sućurca, dok je Vinarija Delmati iz Vrgorca svojom donacijom pridonijela svečanosti događaja. Izložba će putovati iz Tomislavgrada u Zemaljski muzej BiH u Sarajevu, zatim u Franjevački muzej i galeriju Gorica – Livno, a velika završnica bit će u Arheološkom muzeju u Splitu sljedeće godine.

[Galerija slika o otvaranju izložbe]

Originalni članak ovdje.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO