back to top

Od danas se može aplicirati za jednokratnu pomoć od 1000 KM za porodilje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Od danas je moguća prijava za jednokratnu naknadu od 1000 KM namijenjenu svim rodiljama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prijavu je moguće podnijeti online putem aplikacije E-Porodilja. Ova aplikacija omogućava majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da apliciraju za podršku od 1000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH, što je prvi put podrška iz oblasti natalitetnih politika osigurana sa federalnog nivoa. Pravo na prijavu imaju sve žene sa područja Federacije Bosne i Hercegovine koje su rodile tokom 2024. godine, počevši od 1. januara. Važno je napomenuti da nije potrebno žuriti sa prijavom, jer se pravo može ostvariti do kraja godine. 

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je najavio da je aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u FBiH mogu podnositi zahtjeve za jednokratnu podršku od 1000 KM. “E-Porodilja je inovativna i potpuno elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz potreban uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa radi zaštite podataka. Naš cilj je olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i provjeru kroz službene kanale”, objasnio je ministar u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Na press konferenciji je istaknuto da je ova elektronska usluga omogućena uz podršku IDDEEA, koja automatski provjerava podatke iz prijave.

“Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, potpisala sporazum o razmjeni podataka sa Federalnim ministarstvom kako bi se automatizirale procedure. Ovo je još jedan uspješan projekat IDDEEA-e i još jedna elektronska usluga koja olakšava građanima BiH”, rekao je Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

Aplikacija E-Porodilja je rezultat angažmana Vlade FBiH i nadležnog ministarstva na polju nataliteta i jačanja porodice kao temelja društva. “Naš prioritet je pružiti podršku porodicama kroz dugoročna i sistematska rješenja”, zaključio je ministar Delić.

Posušje.info

Objava Od danas moguća prijava za jednokratnu pomoć od 1000 KM za rodilje u Federaciji pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Izvor: ( www.posusje.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO