back to top

Obuka livanjskih srednjoškolaca o gradnji mira i mirovnom aktivizmu

Trideset srednjoškolaca i srednjoškolki iz Livna su imali priliku učestvovati na radionici o gradnji mira i mirovnom aktivizmu u okviru projekta “Zajedno za bolju i tolerantniju zajednicu” koji je realizovao Centar za građansku suradnju.

Srednja ekonomska škola, Gimnazija i Srednja strukovna škola “Silvije Strahimir Kranjčević” su poslale po deset predstavnika na radionicu koju je vodila prva žena dobitnica mirovne nagrade od Mreže za izgradnju mira, Danka Zelić.

Sudionici su imali priliku da pogledaju dio filma “Apostoli dobra” koji se odnosi na fra Marka Gelu, livanjskog svećenika i čovjeka, te da u narednim radionicama uče o miru, zajedništvu i otvore brojne teme o današnjem društvu i zajednici.

Na pitanje šta je mir i kako se postiže, livanjski srednjoškolci su razmijenili mišljenja o važnosti razumijevanja, toleranciji, empatiji i zajedništvu kao ključnim elementima izgradnje mira.

Voditeljica radionice je istakla da je ovakav format radionica neophodan za razvoj mladih kao individualaca i članova zajednice, pružajući im priliku da razmijene iskustva, perspektive i znanja.

Aktivnosti su podržane kroz projekat “Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini” koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.
Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO