back to top

Obljetnica smrti književnika, pjesnika i humanitarca Andrije Vučemila

Na današnji dan, 4. siječnja 2020. godine u Rijeci je preminuo Andrija Vučemil, pjesnik, kazališni redatelj i socijalni radnik, dugogodišnji istaknuti član Društva hrvatskih književnika, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BIH (HAZU BiH), te pokretač časopisa Književna Rijeka i Naša ognjišta.

Uz sjećanje na našega Andriju objavljujemo pjesmu O nadi koju nikad nismo izgubili, a koja je objavljena u zbirci Kap svjetla u tami trajanja, 2004., Naša ognjišta, str. 101.

O nadi koju nikada nismo izgubili

                           Ferdi Vlašiću

Na rastancima čestim nikad nisi
plakao – suza zna biti izljev radosti
a u smrti, zar ne,
trebalo bi biti stvarno rađanje
i za te
i za me
i za sve nas koji smo se odlučili
korak na Polju zakoračiti
o slobodi tek smo
u zatvorima mogli istinski sanjati
i r i j e č slušati
i pokušati živjeti.

Prisjeti se…
uvijek smo bili kao u nekoj zasjedi
pred nevidljivim, uvijek okrivljeni
preplašeni od mogućih susreta
u sebe zazidani
kao sezam koji se nikada
i ni pred kim neće otvoriti
pa makar se najčudnovatije riječi
izgovorile.

Ako smo se ovdje sreli,
zaista vam kažem,
n a d u nismo izgubili.

Andrija Vučemil rođen je 26. kolovoza 1939. godine u Oplećanima na Duvanjskom polju. Školovao se u Tomislavgradu, Bolu na Braču, Imotskom, Zagrebu, Ljubljani i Rijeci. Nakon šestogodišnje robije (pet godina na Golom otoku) i završetka studija, radio u Rijeci kao kazališni redatelj, socijalni radnik, profesionalni književnik i nakladnik. Nakon knjige “Na smrt naslonjen” objavljene 1969. godine, ne smije javno djelovati pod pravim imenom pa u Pionirskom kazalištu režira pod pseudonimom Ante Majin i objavljuje poneku pjesmu pod imenom Bogumil Ljubuša. S fra Ferdom Vlašićem pokreće 1971. godine poznato hrvatsko katoličko glasilo Naša ognjišta.

Vučemil je jedan od onih hrvatskih pisaca koji nije mogao, a niti htio objavljivati pod komunističkim režimom. Godine 1990. Matica hrvatska u Zagrebu objavljuje mu “Duvanjsku rapsodiju” i od tada aktivno sudjeluje u društvenom i kulturnom životu Hrvatske. Član je Društva hrvatskih književnika, predsjednik Ogranka DHK-a u Rijeci od 1995. do 2000. godine, bio je član Upravnog odbora DHK u Zagrebu i dopredsjednik DHK Herceg-Bosne. U proljeće 1996. godine uz potporu Odjela za kulturu grada Rijeke, Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije pokreće časopis za književnost i prosudbe o književnosti “Književnu Rijeku” kojoj je glavni urednik do lipnja 2000. godine. Objavio je osamnaest knjiga pjesama i tri knjige publicistike. Dobitnik je prestižne nagrade A. B. Šimić i nagrade Saveza studenata za poeziju. (DHKHB)

Tomislavcity/DHKHB

 

Objava Obljetnica smrti književnika, pjesnika i humanitarca Andrije Vučemila pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO