back to top

Njemačka traži dvostruko više radnika s naših prostora

Kvota radnika iz zapadnog Balkana koji mogu raditi u Njemačkoj je udvostručena sa 25.000 na 50.000 radnika godišnje, počevši od lipnja 2024. godine.

Nova pravila omogućavaju radnicima da dođu u Njemačku bez potrebe za diplomom, ali i dalje moraju imati ugovor o radu s njemačkim poduzećem da bi dobili vizu.

Program će omogućiti niskokvalificiranim radnicima da traže posao u Njemačkoj, posebno u sektorima koji su pogođeni nestašicom radne snage, kao što su građevina, ugostiteljstvo i sortiranje pošiljki.

Ovo može dovesti do dodatnog iseljavanja s zapadnog Balkana, pa je potrebno da domaće političke elite poduzmu reforme kako bi se spriječilo masovno iseljavanje. Uvođenje stranih investitora može biti ključno za smanjenje potrebe za radnicima u Njemačkoj.

Nova pravila također olakšavaju dolazak kvalificirane radne snage u Njemačku, i omogućavaju radnicima da traže posao u Njemačkoj do godinu dana.

Ova mjera je donesena kako bi ublažila nestašicu radne snage u Njemačkoj, a radnici mogu aplicirati za “Kartu šanse” pod određenim uvjetima.

Pravila su na snazi od 1. lipnja, a poslodavci moraju zatražiti odobrenje od Federalnog zavoda za zapošljavanje prije podnošenja zahtjeva za vizu.

Tomislav City je prvi put objavio vijest o povećanju kvote radnika iz zapadnog Balkana koji mogu raditi u Njemačkoj.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO