back to top

Najavljeno značajno povećanje kapaciteta Granične policije BiH

Danas je u sjedištu Granične policije Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana svečana ceremonija polaganja zakletve 11. klase kadeta Granične policije BiH.

U osnovnoj policijskoj obuci prve razine je bilo 98 kadeta koji su uspješno završili rad i stekli uvjete za čin “policajac”. Direktor Granične policije BiH Mirko Kuprešaković istakao je da je ovo ogroman uspjeh za mlade ljude jer ne samo da su postali dio policijske obitelji, već su postali i samostalne osobe.

Graničnoj policiji BiH slijedi veliki izazov jer će se novi kadeti rasporediti tamo gdje je migracijski pritisak najveći. Oni će biti od velike pomoći u rješavanju migrantske krize i suočavanju sa tim problemom, rekao je Kuprešaković.

BiH se suočava sa migrantskom balkanskom rutom, a veći dio migranata prolazi kroz BiH iz Srbije. Granična policija BiH, uz podršku drugih policijskih agencija, uspješno održava kontrolu nad brojem migranata, čak i smanjujući taj broj, istakao je Kuprešaković.

EU je istakla važnost kontrole granica i upravljanja migracijama, ulagajući značajna sredstva u tu svrhu. BiH se pridržava “osam koraka” potrebnih za Europske integracije, a jedan od njih je unaprjeđenje upravljanja granicama i migracijama, istakao je Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u BiH.

Najavljeno veliko povećanje kapaciteta Granične policije BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO