back to top

Najava: Obilježavanje 32. godišnjice osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”

Udruga pripadnika postrojbe Hrvatskoga vijeća obrane „Ante Bruno Bušić“ obilježava 32. godišnjicu osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“ 13. lipnja u Posuškom Gracu.

Povodom 32. godišnjice na blagdan Svetog Ante, program će započeti svetom misom u 16 sati za poginule i umrle pripadnike Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“, koju će predvoditi fra Tomislav Crnogorac. U 17 sati je svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima te polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Nakon toga slijedi prigodno obraćanje gostiju, domjenak i druženje.

Povijest ove postrojbe započinje u ožujku 1992., u Posuškom Gracu, gdje je osnovana prva profesionalna hrvatska postrojba u Herceg Bosni po zapovijedi generala Ante Zorislava Rose. Postrojba je djelovala na različitim bojištima obrane i oslobađanja hrvatskih prostora.

Pukovnija „Ante Bruno Bušić“ djelovala je na mnogim ratištima u BiH, a krajem 1993. postala je Prva gardijska motorizirana brigada. Ova postrojba je bila sastavljena od bojnika iz različitih zemalja i odnijela je mnoge žrtve u borbi za slobodu.

Objava Najava: 32.godišnjica osnivanja Prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1.gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“ pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Izvor: ( www.posusje.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO