back to top

Na stazama hrvatskih kraljeva hodali su planinari iz Hrvatske i BiH.

Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada organiziralo je planinarenje Stazom hrvatskih kraljeva: od Vardića u Borčanima, preko Liba, Orlokuka, Smiljevače, Ljubinca pa sve do izletišta Studena u Crvenicama, gdje je za sve sudionike bio osiguran ručak.

Ovo je već tradicionalni uspon koji se organizira povodom hrvatskog Dana državnosti i proslave 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva (925.-2025.) i krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju.

U organizaciji Planinarskog društva Orlova stina iz Tomislavgrada okupilo se oko 120 planinara iz našeg društva, susjednih općina, ali i iz Republike Hrvatske, posebno ističući skupinu mladih planinara pod nazivom “Leteći medvjedići”, učenike i njihove nastavnike iz Osnovne škole Ivana Lovrića iz Sinja. Bilo je lijepo vidjeti sve ove drage ljude, posebno mnogo mladih.

Foto: Ivica Šarac

Pokrovitelji događaja i ove godine bili su Općina Tomislavgrad i Družba “Braća hrvatskoga Zmaja”, obilježavajući početak izgradnje spomen bazilike u Tomislavgradu 8. srpnja 1924., a stotinu godina kasnije bit će također s nama na ovaj isti dan (8. srpnja 2024.). Zahvaljujući načelniku Ivanu Buntiću i dr. Ivanu Radošu Juriću, Općina Tomislavgrad i Družba “Braća hrvatskoga Zmaja” su i ove godine bili naša velika potpora. Hvala!

Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog uspona, pogotovo ručka za sve, a posebno hvala župniku fra Sretanu Ćurčiću koji je, unatoč brojnim župničkim obvezama (sutra je krizma u ovoj župi), izdvojio vrijeme i dočekao planinare u Studenoj.

Iako pomalo umorni i iscrpljeni, brojni sudionici su izrazili radost što će se vratiti na Stazu hrvatskih kraljeva i iduće godine, kada ćemo obilježiti ovu značajnu obljetnicu – 1100. obljetnicu hrvatskog kraljevstva (925.-2025.) i krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava na Duvanjskom polju.

PD Orlova Stina

Objava Stazom hrvatskih kraljeva hodali planinari iz Hrvatske i BiH pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO