back to top

Na Rostovu kod Novog Travnika zbog postavljenog križa pritisci na Hrvate povratnike

U novotravničkome selu Rostovu posljednjih dana traju pritisci na Hrvate povratnike nakon što se oglasio lokalni islamski vjerski službenik Benjamin Duvnjak tvrdeći da bošnjačkome stanovništvu smeta što je u jednome privatnome dvorištu hrvatske obitelji postavljen križ, te hrvatska zastava.

U četvrtak su čak neformalne skupine putem društvenih mreža najavile kako bi mogle ukloniti križ i hrvatski stijeg, no na licu mjesta je bila policija i novinarske ekipe, te se ništa nije dogodilo.

Križ i hrvatski stijeg s nakanom da se na spomen obilježju ispišu imena Hrvata ubijenih u posljednjem ratu postavljen je prije nekoliko dana. Ubrzo se o svemu očitovao imam.

“Vjerska obilježja ne smiju nikom smetati, a način na koji je ovaj križ postavljen je čista provokacija i zloupotrebljen je vjerski simbol, napisao je Benjamin Duvnjak na Facebooku.

“Nemam ništa protiv vjerskih obilježja, ali nek se postavljaju tamo gdje im je mjesto. Ima crkva, crkveno dvorište, groblje, gdje se nalazi i spomen obilježje koje nikome ne smeta. Postavljanje križa na brdo u privatnoj režiji je čista provokacija, a još i hrvatska zastava”, rekao je Duvnjak.

No, ubrzo je reagirao Bojan Domić, županijski ministar obrazovanja i čelni čovjek HDZ-a Novog Travnika. On je rekao kako križ nije sklanjan ni u komunizmu, te da se ne mogu vjernicima zvati oni kojima smeta. Ocijenio je neprihvatljivim opravdanje za uklanjanje ovih obilježja te širenje netrpeljivosti prema drugim i drukčijim od sebe.

“Zaustavimo mržnju i nacionalnu i vjersku netrpeljivost”, poručio je ministar Domić.

RTV HB

Objava Na Rostovu kod Novog Travnika zbog postavljenog križa pritisci na Hrvate povratnike pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO