back to top

Mostar dobio novu “urbanu tržnicu” vrijednu 250.000 KM

Šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije Johann Sattler je u Mostaru na lokaciji Male tepe otvorio “urbanu tržnicu”.

Koncept “urbane tržnice” uključuje mobilna prodajna mjesta poljoprivrednih proizvoda sa poboljšanom higijenom i sigurnošću hrane, a ukupna vrijednost investicije je 242.945 KM, od čega je 181.937 KM donirala Europska unija.

– Projektom podrške EU lokalnim zajednicama, infrastruktura i poljoprivredni razvoj Grada Mostara su dodatno ojačani – naglasio je veleposlanik Sattler, koji je zajedno s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem i zamjenikom rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Victorom Munteanuom označio početak rada modernizirane tržnice.

Sattler je obećao daljnju pomoć Europske unije u razvoju poljoprivrede u BiH, ističući važnost poljoprivrede kao ključne grane europskog gospodarstva.

– Poljoprivreda je srž europske ekonomije, što najbolje dokazuje visoki udio proračuna koji se ulaže u njen razvoj – istakao je Sattler.

U okviru projekta EU podrške konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH, učestvovalo je 170 poljoprivrednika i 12 jedinica lokalnih uprava, uključujući Mostar.

Tržnica na Maloj tepe dobila je 21 modularni kiosk za prodaju proizvoda vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava, uz obuku o marketingu, propisima o hrani i sigurnom rukovanju proizvodima u ponudi.

– Cilj projekta bio je unaprijediti turističku ponudu Grada Mostara kroz revitalizaciju tradicionalnog mjesta prodaje poljoprivrednih proizvoda na Tepi – izjavio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Zejna Šanjević Kassmual iz Udruženja žena “Univerzum” zahvalila je investitorima na prostoru za izlaganje autentičnih proizvoda i podršci ekonomskom osnaživanju žena kroz ovaj projekt.

Projekt podrške EU 4AGRI se finansira putem instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), u vrijednosti od 20 milijuna eura, u partnerstvu UNDP-a i Češke razvojne agencije (CzDA).

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Victor Munteanu je istakao važnost podrške poljoprivrednicima kroz ovaj projekt nakon pandemije koronavirusa.

– Ova modernizirana tržnica će ispuniti sve sanitarno-higijenske standarde i biti važna turistička destinacija uz put ka Starom mostu – dodao je Munteanu.

Objava Mostar dobio ‘urbanu tržnicu’ vrijednu 250.000 KM pojavila se prvi puta na Grad Mostar.

Izvor: ( www.mostar.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO