back to top

Miss Hrvatske Tomislava Dukić oživjela legendu o kraljici Bugi u svom rodnom Tomislavgradu

Karmelićanin otac Zvonko Martić, doktor etnologije, znanstvenik i čuvar narodnog blaga, posjetio je Prisoje u Tomislavgradu sa fotografom Jasminom Fazlagićem kako bi oživjeli legendu o kraljici Bugi, kao dio projekta “Hrvati BiH – život i povijest u susretu Istoka i Zapada”. Legendu je oživjela prelijepa Duvanjka Tomislava Dukić, aktualna Miss Hrvatske, dok su otac Zvonko i Jasmin radili na projektu koji će kulminirati izložbom u Splitu u listopadu. Projekat se realizira uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Federalnog ministarstva kulture i Vlade HBŽ-a.

Legenda o dolasku Hrvata na to područje govori o petorici braće s dvjema sestrama, Bugom i Tugom, pri čemu se Buga naselila u Buško blato. U okviru projekta bit će napravljen katalog koji će prikazati cijeli presjek povijesti Hrvata u BiH, od doseljavanja do običaja i načina komunikacije s drugim narodima. U suradnji s ocem Zvonkom, Jasmin Fazlagić snima Bugu, dok je Duvanjka Tomislava Dukić doživjela iskustvo igranja uloge kraljice Bugi u teškim kostimima inspiriranim legendom.

Tomislava ističe važnost osvještavanja kulture i narodne predaje među mladima te iznosi kako je naučila o Bugi u školi, ali nije znala da je legenda zapravo imala stvarnu osnovu. Cijela priča oživljava tradiciju duvanjskog prostora i mitsku povijest Hrvata u susretu s drugim narodima.

Izvor: Večernji list BiH

Objava Miss Hrvatske Tomislava Dukić u rodnom Tomislavgradu oživila legendu o kraljici Bugi prvi put se pojavila na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO