back to top

Ministar Delić razgovarao s umirovljenicima o boljem položaju u Federaciji BiH

Na sastanku federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića s predstavnicima Saveza umirovljenika i Zavoda mirovinsko– invalidskog osiguranja intenzivno su analizirani složeni izazovi i teški uvjeti života s kojima se umirovljenici u Federaciji BiH suočavaju svakodnevno.

Razmatran je niz pitanja, uključujući visinu mirovina u odnosu na troškove života, pristup zdravstvenoj zaštiti, socijalnim uslugama i drugim bitnim faktorima koji utječu na kvalitetu njihovog života.

Predstavnici umirovljenika istaknuli su konkretne primjere neadekvatnih mirovina velike većine umirovljenika u odnosu na troškove života, nedostatak pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i socijalnim uslugama, kao i izazove povezane s usamljenošću i neaktivnošću, starenjem i umiranjem u samoći zbog skupoće smještaja za stara i iznemogla lica.

Ministar Delic, zajedno sa suradnicima iz Ministarstva i Zavoda, te predstavnicima umirovljenika, ozbiljno je analizirao težak položaj umirovljenika koji traje već niz godina, a analizirani su i prijedlozi umirovljenika koji bi uključivali ne jednokratne vidove podrške, već trajnija rješenja za predstavnike ove populacije.

Ministar je pažljivo saslušao primjedbe i prijedloge predstavnika umirovljenika, te izrazio odlučnost da se pronađu dugoročna i održiva rješenja.

Predstavnici umirovljenika iznijeli su konkretne prijedloge i probleme s kojima se suočavaju njihovi članovi i to su realni problemi koji traju i koji se moraju početi rješavati. Govorimo o najbrojnijoj populaciji u Federaciji, odnosno gotovo jednoj petini ukupnog stanovništva, od kojih vise od polovine živi ispod granice dostojanstva.

Tome je doprinijelo populističko rješavanje problema ove populacije koje je trajalo godinama i mi sad imamo ozbiljan problem koji će se morati rješavati u fazama, korak po korak, ako želimo poboljšati status i kvaliteut ne ovih ljudi koji su sada u mirovini, nego svih nas koji ćemo jednog dana biti u mirovini Ako na takav način budemo svi razmišljali postoji mogućnost da se pronađu volja i adekvatna rješenja, kazao je nakon sastanka ministar Delić.

Također, tijekom sastanka istaknuta je i važnost promicanja aktivnog starenja i socijalne integracije umirovljenika kroz različite programe i aktivnosti, te je ministar iskoristio priliku i upoznao umirovljenika s programom gerontodomaćica koji Ministarstvo razvija u suradnji s UN Women BiH, a koji u svojoj biti, podrazumijeva podršku i pomoć u kući za stare i iznemogle osobe.

Predstavnici umirovljenika naglasili su kvalitetnu suradnju s ministrom i Ministarstvom, kao i Zavodom MIO, te podcrtali da će zajedno s resornim ministarstvom i Zavodom zastupati dogovorene stavove, te da od dogovora neće odstupati.

Ovaj sastanak održan je kao radno – konzultativni sastanak pred zajednički sastanak sa kolegijem Vlade FBiH koja je jedina meritorna i nadležna da se bavi sistemskim rješavanjem statusa umirovljenika.

Post Ministar Delić razgovarao s umirovljenicima o boljem položaju u Federaciji BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO