back to top

Miljan Konta / Kosooki: Istine i mitovi

Nemam ništa protiv Kineza, Japanaca, Vijetnamaca… štaviše, donekle su mi čak simpatični sa svojim karakterističnim očima.

Kineska trgovina, odnosno centar za osmatranje i špijuniranje, već dugi niz godina uspješno posluje i opstaje u Livnu. Mnogi su propali, ali Kinezi se ne daju.

Čak ni snažna livanjska bura ih nije mogla otjerati.

Bura? Kinezi? Na prvi pogled nema veze, a ni na drugi.

Ali, jedan od malih, sa kosom raščupanom, jednog hladnog jutra žali se rođaku u pokrajini Din Dong putem video poziva da ga bura raznosi po Livnu.

Rođak Cim Men pretraži Livno i zaključi da tu ne puše bura nego da “dere sve živo”.

Godinu dana kasnije, na Borovoj glavi zaustavi se kombi sa nazivom ‘Puše trans’. Putnici niže rastu svi izlete van.

S obzirom da je tog dana bura divljala podno Ivovika, putnici bili uhvaćeni i zabijeni u obližnje grmlje. Vozač se namučio da ih vrati nazad u kombi.

I umjesto da budu ljuti, Kinezi su pjevali od radosti. Vozač je samo zavrtio očima i uputio se ka Livnu.

Niko nije slutio da će ta mala grupa Kineza uskoro promijeniti livanjski krajolik za sva vremena.

Uz osmijeh dočekuju ih lokalni političari i biznismeni. Kinezi, u velikom broju, uskoro preuzimaju kontrolu nad visokim kotama bez ispaljenog metka, sa ciljem da se prošire i na niže terene, gdje god da zapuše Kinezi postave svoj šator.

Domaći su pokušavali pokazati papire o vlasništvu, ali čarolijom je djedovina postala vlasništvo kosookih ljudi, pa se ispostavilo da je Ming Fung već odavno prvi komšija Ivkovića, Mihaljevića… gotovo od sedmog stoljeća.

Sada je postalo lutrija hoće li čovjek izvaditi svoje posađene krompire ili će naići na Kineza na traktoru u jesen.

Koliko će koristi imati od kineskih projekata, Livno će uskoro vidjeti. Čini se da će za običan narod biti malo više dima nego koristi.

Pored bure, Livno je bogato prirodnim ljepotama i bilo je samo pitanje vremena kada će i one postati meta kriminalnih aktivnosti.

Možda nisam stručnjak, ali čini mi se da je nekada bilo teško pretvoriti šumsko i pašnjačko zemljište u građevinsko. Danas se to događa munjevitom brzinom.

Dovoljno je poznavati prave ljude i već sutra Matino pašnjak može biti iskopan temelj za buduću kuću prema željama nekog uhljeba koji kvadrat plati marku.

I ako Mate postavi pitanje, dotični se može naljutiti. Oni sa dubljim džepom imaju i veće apetite, pa odjednom ulažu desetine hiljada maraka u desetine hiljada kvadrata?

Uglavnom, tu se otvara turistička firma, jedan gazda, jedan radnik. I povremeno čistačica za ‘cvaju’.

Kada bi se sakupili kamenje sa tih kvadrata i dodao malo cementa, općinska vlast bi više zaradila od prodaje betona nego od same cijene kvadrata.

Što si niže na rang listi, to je cijena veća, tako da samo odabrani mogu uživati u prirodnim ljepotama.

Strahujem od sudbine Crne stine. Uništavanje je već počelo, a kako će se završiti, ostaje da se vidi.

Konta M.

Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO