back to top

Lara Natural Livno: Nalog za istragu Federalnoj upravi policije

Istraga koju je podnijela neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ prije godinu dana i dalje je u fazi provjere u Županjskom tužilaštvu HBŽ.

Prijava je podnesena protiv svih osoba koje su bili uključeni u dodjelu koncesije firme Lara natural za istraživanje mineralne sirovine, o čemu je Žurnal objavio više tekstova.

Iz Tužilaštva za Žurnal su odgovorili da se trenutno prikupljaju materijalni dokazi i saslušavaju svjedoci vezani za ovaj slučaj. Postupajući tužitelj je naredio FUP-u da obavi istražne radnje i nakon prikupljenih dokaza će odlučiti o daljim koracima sukladno Zakonu o kaznenom postupku FBiH.

Iako su saslušani svjedoci i prikupljeni materijalni dokazi, tužitelj će nakon analize donijeti konačnu odluku. Gradsko vijeće Livna je poništilo zaključak o dodjeli koncesije firmi Dže-Co za eksploataciju vode na lokaciji Poljane u Livnu.

Grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ smatra da će ova odluka dovesti do trajne zaštite izvora, a Ministarstvo gospodarstva se očekuje da će predložiti raskid koncesijskog ugovora sa firmom Lara-natural d.o.o. Livno.

Ministar Miroslav Jaglica nije još donio konkretne odluke u vezi s ovim pitanjem, ali je najavio da će se u narednim danima izjasniti o daljim koracima.

Analiza objavljena u studenom prošle godine ukazuje na nepravilnosti u procesu dodjele koncesije za eksploataciju vode u Livnu.

(zurnal.info)

Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO