back to top

Kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela

Kućane svoje nikada neću zaboraviti, to nisu samo stihovi pjesme. To su riječi pretvorene u djela. Kućani su smješteni u Rami, skriveni u zavjetrini Klečke stijene. Tamo rastu najbolje trešnje, jabuke i kruške koje su ukusne kao nigdje drugdje.
Povijest je bila teška za ljude ovog mjesta, a životne poteškoće ih prisilile da se bore za opstanak. Mnogi su se razbježali po cijelom svijetu, ali Kućane svoje uvijek su pamtili. To pokazuju oni koji stalno žive u ovom posebnom mjestu, ali i oni koji su morali otići u potragu za boljim životom.
Okupljaju se najmanje dva puta godišnje – za Svetog Antu, koji je zaštitnik župe Gračac kojoj pripadaju, i na početku kolovoza kada slave Gospu Snježnu, zaštitnicu crkve na groblju.
Ove godine su se okupili za Svetog Antu. Kroz udrugu “Kućani”, čijim je predsjednikom Vlado Križanac, organizirali su akciju na Kućanima. Radili su na uređenju groblja i dvorišta crkve. Iako u selu živi sve manje ljudi, većinom starijih, ovog su vikenda došli iz svih dijelova svijeta da bi bili sa svojim zavičajem. Vikend je bio ispunjen radom, druženjem i veseljem.
kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela
Kućanci su radili na uređenju groblja, čišćenju i bojanju ograde, rezanju starih borova koji prijete spomenicima, košenju trave i čišćenju spomenika. Općina Prozor-Rama je osigurala čišćenje glavnog puta koji vodi u selo. Mnogi Kućani koji su otišli i stekli karijere i život daleko, poput prof. dr. doc. Antona Vladića, poduzetnika, menadžera i biznismena, su se uključili u akciju jer ljubav prema rodnom kraju ih iznova vraća kući. Stare kuće ponovno postaju živahna mjesta gdje se provodi vrijeme vikendom i za vrijeme odmora.
Nakon završetka radnog dijela slijedilo je gledanje utakmice Hrvatska – Španjolska, te nastavak druženja uz hranu i piće uz pjesmu, ples i zabavu. U nedjelju 16. lipnja su sudjelovali u proslavi Svetog Ante u Gračacu.
kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela
“Nakon mise smo se družili u novom restoranu ‘Donja Rama’ kod Tome Bilića. Zahvaljujemo svim Kućanima koji su sudjelovali u organizaciji događaja, kao i našim prijateljima koji rado dolaze u Kućane. Posebno hvala načelniku općine Prozor-Rama, dr. Jozi Ivančiću, na razumijevanju i podršci. Rijetko se vidi toliko radosti i veselja. Kao što kaže pjesma: ‘Kad dođem u svoje selo, sjećanja iz djetinjstva se bude, Kućane nikad, nikad, nikad neću zaboraviti'”, izjavio je Vlado Križanac, predsjednik udruge “Kućani”.
kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela kućanci će vječno čuvati uspomenu na svoj rodni kraj kroz djela

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!


Izvor: ( ramski-vjesnik.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO