back to top

Konjic: Otvorena izložba “1. mart – Dan nezavisnosti BiH”

Današnjom izložbom u Galeriji NU Konjic pod nazivom “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” u Konjicu su počele aktivnosti na obilježavanju 1.marta, Dana nezavisnosti BiH i 3.marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma. Riječ je o izložbi koja sadrži 200 članaka iz fundusa Arhiva Federacije Bosne i Hercegovini, koji je uz Grad Konjic, Bošnjačku zajednicu kulture “Preporod” i Narodni univerzitet Konjic organizator ove izložbe.

Ova vrijedna izložba, sastoji se od novinskih članaka i fotografija iz Oslobođenja, Nove Bosne, Politike, Borbe i Službenog lista koji su povezani sa Referendumom o nezavisnosti BiH, održanim 29. februara i 1. marta 1992. godine, a dio su fundusa Arhiva FBiH.  Izložbu “1. mart- Dan nezavisnosti” svečano je otvorio naš uvaženi sugrađanin, 96-godišnji Ibro Tulić, kao jedan od Konjičana koji su učestvovali na Referendumu, i tom prilikom učenicma Prve osnovne škole Konjic, ali i  svim prisutnim  poručio da domovinu vole, čuvaju i poštuju.

Gosp. Ibro Tulić

Kako je za radiokonjic.ba kazao direktor Arhiva FBiH, Hajrudin Ćuprija, ova izložba je edukativnog karaktera, a neki od predstavljenih naslova, aktuelni su i danas i nose snažne poruke o tome kako je država BiH izborila svoju nezavisnost, koliko je važno imati svoju  državu, zastavu i himnu, ali i kako se odnositi prema njoj.

“Nemaju svi učenici u BiH, mogućnost da izučavaju šta se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine, upravo ovakvim izložbama i vannastavnim aktivnostima, treba popunjavati te praznine. Posebno mi je drago što su učenici iz Prve osnovne škole Konjic  posjetili ovu izložbu, već 28. februara ćemo izložbu predstaviti i učenicima Osnovne škole “Zalik” u Mostaru. Važno da je da znaju kroz šta je država BiH prošla na putu do nezavisnosti. Jedan od naslova, koji ću izdvojiti je “Nema odstupanja od cjelovite Bosne i Hercegovine” kao poruku svim silama koje i danas, na neki način,  udaraju na cjelovitost BiH u pokušaju da je podijele na tri dijela, da je to nemoguće. Bosna i Hercegovina je multetnička, multikulturalna, multireligiozna država i nadamo se ćemo ovim i sličnim projektima pobuditi ljubav mlađih generacija prema vlasititoj domovini” kazao je Ćuprija.

Izložba kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić održana je na poziv Gradske uprave Konjic i ozvaničila je početak obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH i 3. marta, Dana oslobođenja Konjica od fašizma.

konjic: otvorena izložba “1. mart – dan nezavisnosti bih”
Gradonačelnik Konjica, Osman Ćatić, Gosp. Ibro Tulić i direktor Arhiva FBiH Hajrudin Ćuprija.

Poslušajte šta su neke od učenica Prve Osnovne škole Konjic, kazale nakon izložbe:

Izložbu “1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” Arhiva FBiH,  kao jedan od projekata ove institucije realiziran u cilju njegovanja kulture sjećanja, možete pogledati i naredne sedmice u Galeriji NU Konjic.

radiokonjic.ba

22.02.2024.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO