back to top

Komemoracija za 140 žrtava koje su pobili partizani kod Markovića jame

Povodom 80. obljetnice ubojstva 140 pripadnika Hrvatske vojske i civila krajem svibnja 1944. godine, u seli Podi kod Trilja održana je komemoracija za žrtve Markovića jame. Organizatori su bili Grad Trilj i Župa svetog Ivana Krstitelja Grab, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Na komemoraciji je bila velika prisutnost žitelja iz Cetinskog kraja, Imotske krajine i Hercegovine. Prije misnog slavlja, autor knjiga “Krvava Cetina” i “Markovića jama – partizanski zločin u Aržanu i Podima 1944.”, mr.sc. Ivan Kozlica, je održao govor u kojem je podsjetio na strašan zločin počinjen prije osam desetljeća.

U svom obraćanju, Kozlica je opisao kako su hrvatski vojnici, nakon zarobljavanja kod Aržana, odvedeni u zaseok Markovići na Podima i bačeni u jamu živi od strane partizana. Žrtve su bili iz Cetinskog, Imotskog, Duvanjskog, Posuškog, Grudskog, Ljubuškog i Vrgoračkog kraja.

Kozlica je također spomenuo da je jama prvi put otvorena 1990. godine, a istraživanje je počelo 1993. godine. Ostaci žrtava su prebačeni u spomen-kosturnicu u Dobranje, gdje počivaju zajedno s ostalim žrtvama bitke za Aržano. Imena i podrijetlo žrtava pročitao je fra Ivan Čikara, župni vikar u Brnazama.

Svetu misu predvodio je fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van Grada u Šibeniku. U svojoj propovijedi, fra Ante je prisutne podsjetio na hrabrost žrtava koje su se borile za vjeru i Hrvatsku.

Nakon mise, Ivan Budalić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, položio je vijenac na jamu i zapalio svijeću, zajedno s drugim članovima obitelji žrtava i predstavnicima lokalnih vlasti.

Uspomenu na ubijene članove su odao brojni politički dužnosnici i članovi zajednica branitelja, te je molitvu odrješenja predvodio fra Marinko Vukman. Tijekom mise nastupio je Mješoviti župski zbor sv. Ivana Krstitelja Grab, a himnu Lijepu našu otpjevao je Jure Marković iz Turjaka.

Tko su žrtve Markovića jame

O samom događaju i žrtvama, povjesničar prof. dr. sc. don Josip Dukić je objasnio: “Ovaj zločin osmislio je OZNA, formirana samo nekoliko dana ranije, najavljujući nasilje koje će se nastaviti i nakon rata. Partizani su ubili 102 zarobljene osobe samo zbog njihove pripadnosti drugoj vojsci.”

Većina ubijenih su bili pripadnici domobranstva, a neki od njih su bili civili. Pogubljeni su bili iz različitih područja, a Markovića jama je postala simbol stradanja u tom dijelu Hrvatske.

Markovića jama je jedno od najvećih stratišta, a istraživanje je počelo 1993. godine.

ljportal.com/Protv

Objava Komemoracija kod Markovića jame za 140 žrtava koje su pobili partizani pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO