back to top

Koje su to zakulisne igre lokalne vlasti bile oko dodjele koncesije nad većim zemljištem u Livnu

Poštovani,

dana 23. travnja 2024. godine, gospodarsko društvo „CONTINENTAL ADVENTURE“ je i službeno odustalo od postupka dodjele koncesije nad zemljištem iznad sela Miša i Golinjeva, povlačenjem Zahtjeva. Napokon je prevladao razum.

Planirana dodjela koncesije je trebala biti predmet preispitivanja od strane predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave, a što bi bio relevantan pokazatelj opredijeljenosti vijećnika izabranih od strane naroda, koja je ovim potezom nažalost izostala. Nismo sumnjali u ishod!

Imajući u vidu da se po ovom pitanju već i suviše reklo, a i napisalo, to ćemo iznijeti kratki osvrt na Obavijest kojom se povlači predmetna koncesija, a koja se može sagledati u dva dijela. Prvi dio se odnosi na podjelu javnosti i lažno informiranje, a drugi dio je ipak dobronamjeran i odnosi se na suradnju, investicije i suživot, što svakako prihvaćamo. Pa krenimo redom. Što se tiče podjele javnosti, smatramo da ista nije podijeljena, jer opće prihvaćeno pravilo svake podjele bi trebalo biti 50% jedna, a 50% druga strana, ili pak u ovom slučaju bi bili i tolerantniji, pa bi prihvatili i omjer 60% naspram 40%, ili čak i malo veći srazmjer.

No, međutim, omjer mještana u našem slučaju dodjele koncesije je 99% protiv, a 1% za, a iskreno smatramo da je i 100%-tni, ali budimo ipak malo skromni (dokaz: potpisana i analizirana peticija mještana). Dakle, nije riječ o podjeli, nego jednostranom i usuglašenom stavu mještana sela Miša i Golinjeva, koji su se izričito opredijelili protiv dodjele koncesije.

Što se tiče lažnog informiranja, smatramo da je navod neutemeljen, jer bit svega ovoga je protivljenje mještana dodjeli koncesije i „okupacija“ zaista velike površine. Tako, jesu li informacije lažne ili istinite je irelevantno, a obzirom na naša čestita i ispravna stajališta, uvijek smo spremni prihvatiti istinu. Bitan segment, da ne kažemo ključni u ovakvim projektima je asimilacija pojedinca u društvo, s jedne strane, i prihvaćenost pojedinca od strane društva, s druge strane.

Mi smo mještani koji od pamtivijeka držimo ispruženu ruku suradnje i suživota, a koja nažalost kroz povijest nije cijenjena, čak je i omalovažavana, tako da je jednostavno dozrelo vrijeme da poradimo na svojim općim interesima i interesima budućih generacija. Na ovim područjima smo prošli kroz teške sustave i torture, pa smo opstali, tako da ćemo opstati i nastaviti „normalno“ živjeti bez toliko pompoznog turizma, a protiv kojega na kraju krajeva i nismo, nego jednostavno želimo samo umjerenu konzumaciju prezentiranih sadržaja i obećanja upitne realizacije, sve to u razumnim granicama.

Glavni smisao ovog osvrta je, između ostalog, poruka budućim eventualnim investitorima i koncesionarima da se borba protiv mještana naših sela jednostavno ne isplati, jer je ishod izvjestan, a to je da će uzalud potrošiti dragocjeno vrijeme i s realizacijom zamišljenog projekta neće uspjeti, sve to ukoliko nemaju prethodnu suglasnost mještana. U suprotnom, pozivamo vas da zaobiđete naša područja i prioritetno se ostvarujte na svojim domicilnim područjima, a nas ostavite na miru i ne brinite previše za našu egzistenciju. Ako ćemo već investirat u ta područja onda ćemo to uraditi onako kako mi želimo i znamo, bez „naknadne pameti“, jedinstveno, u dobroj vjeri i na dobrobit svih nas podjednako, jer naprosto po prirodi stvari imamo prioritet u odnosu na sve vas.

Nadamo se da s ovim završavamo s pitanjem dodjele koncesije iznad područja sela Miša i Golinjeva.

Lijep pozdrav!

EKOLOŠKA UDRUGA „SVEKAR VODA„ MIŠI

Otpor.media

koje su to zakulisne igre lokalne vlasti bile oko dodjele koncesije nad većim zemljištem u livnu

relax-portal.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO