back to top

Ko su najveći bh. uvoznici i izvoznici od početka godine?

BiH je u prvom kvartalu tekuće godine ostvarila ukupan obujam razmjene od 10,9 mlrd. KM, što je manje za 2,75% odnosno 308,7 mil. KM u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Od toga, ukupna vrijednost izvoza iznosi 3,95 mlrd. KM, što je manje za 560 mil. KM u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uvoz u Bosnu i Hercegovinu je iznosio 6,94 mlrd. KM, što je veće za 252 milijuna u odnosu na prethodnu godinu.

Poslovni portal Akta.ba donosi TOP 10 najvećih bh. izvoznika i uvoznika za prvih šest mjeseci 2024. godine.

Izvor: UNO BiH

Na prvom mjestu najvećih uvoznika za razliku od prethodne godine je kompanija Holdina. Ova kompanija se u 2023. nalazila na drugom mestu kada su u pitanju najveći uvoznici.

Drugo mjesto pripada kompaniji Global ispat koksna industrija (GIKIL) d.o.o.

Na listi TOP 10 najvećih bh. uvoznika za razliku od prethodne godine se našla i kompanija Bingo zauzevši deseto mjesto. Kada je riječ o najvećim izvoznicima za prvih šest mjeseci ove godine, takođe su se dogodile određene izmjene u odnosu na prethodnu godinu.

ko su najveći bh. uvoznici i izvoznici od početka godine?
Izvor: UNO BiH

Na prvom mjestu se nalazi kompanija Alumina d.o.o., dok iza nje slijedi kompanija TT KABELI d.o.o. Široki Brijeg. Kompanija ArcelorMittal, koja je prošle godine završila kao najveći izvoznik, ovaj put se našla na šestom mjestu.

Objava Tko su najveći bh. uvoznici i izvoznici od početka godine? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO