back to top

Kinezi će izvoziti energiju iz vjetroparka između Livna i Tomislavgrada bez plaćanja mrežarine

Vjetropark Ivovik će proizvoditi električnu energiju koja će se prodavati na stranom tržištu, umjesto da je koriste domaći potrošači. Kineski investitori će profitirati na štetu bh. građana, dok će samo minorni iznosi od koncesione naknade ostati stanovništvu Bosne i Hercegovine. Električna energija dobivena iz 20 vjetroturbina na brdu Ivovik između Livna i Tomislavgrada neće doprinijeti povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora u zemlji.

 

Kineske državne kompanije ulažu u vjetroelektranu Ivovik kako bi donijele održivu energiju BiH, ali analize stručnjaka pokazuju da će ta energija biti prodavana na inostranom tržištu. Investitori će također imati financijske pogodnosti, uključujući besplatan prijevoz struje iz vjetroelektrane. Osim toga, sumnjive poslovne prakse uključene u projekt projekt bacaju sumnju na svijetle planove za zelenu energiju u BiH.

 

Građani će ostati bez koristi od vjetroelektrane Ivovik, dok će nastaviti koristiti skuplju struju iz fosilnih goriva. Umjesto da profitiraju od obnovljivih izvora energije, većina stanovništva će biti primorana kupovati energiju koja šteti okolišu. To baca sumnju na deklarativne namjere investitora i postavlja pitanje o beneficijama za domaću populaciju.

Pišu: Slađan Tomić i Alena Beširević

Izvor: ( livnovine.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO