back to top

Kazne za pušenje u kafićima postaju stvarnost!

Završena je izrada Pravilnika kojim se regulišu smjernice za ugostitelje vezane za implementaciju Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda na nivou FBiH, saopćeno je za Klix.ba.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su kazali da je Pravilnik dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usaglašenost sa zakonima EU, nakon čega će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

“Naglašavamo da pravna lica, koja imaju izuzetke od zabrane pušenja u svojim objektima u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definisani članom 7. Zakona) moraju uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, navode.

Članom 32. Zakona definisano je da nadzor primjene ovog zakona vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski organi za inspekcijske poslove.

Kazne predviđene ovim zakonom počet će se naplaćivati nakon 12 mjeseci od stupanja na snagu zakona, odnosno od dana kada podzakonski akti doneseni na osnovu ovog zakona, odnosno pravilnika, stupe na snagu.

Za prekršitelje zakona predviđene su kazne od 2.000 KM do 5.000 KM za pravna lica, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Novčana kazna za fizička lica iznosi 100 KM.

Podsjećamo da je Zakon o ograničavanju upotrebe duhana u FBiH stupio na snagu 28. maja prošle godine, dajući Federalnom ministarstvu zdravstva rok od godinu dana za izradu Pravilnika.

Objava Odzvonilo pušenju u kafićima – kreće kažnjavanje! prvi put se pojavila na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO