back to top

Kazne do 5.000 KM za ugostitelje koji ne prilagode objekte zabrani pušenja u roku od šest mjeseci

Izrada Pravilnika kojim se uređuju smjernice za ugostitelje u vezi sa primjenom Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda na nivou FBiH je završena, saznaje Klix.ba.

Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, te će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

Pravne osobe koje imaju izuzetke od zabrane pušenja u svojim objektima prema ovom zakonu, kao što su odjeli za mentalno zdravlje u zdravstvenim ustanovama ili ugostiteljski objekti, dužne su prilagoditi svoj rad odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu, izjavili su.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrše Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski organi za inspekcijske poslove prema Članku 32. Zakona.

Novčane kazne propisane ovim zakonom će se početi naplaćivati nakon godinu dana od početka primjene zakona, te iznose od 2.000 KM do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorne osobe, i od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora gdje je pušenje zabranjeno. Kazna za fizičke osobe iznosi 100 KM.

Zakon o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda u FBiH je stupio na snagu 28. svibnja prošle godine, a Federalnom ministarstvu zdravstva je dat rok od godinu dana za izradu Pravilnika.

U Mostaru postoji samo jedan lokal koji prakticira zabranu pušenja unutar kafića, a neki ugostitelji i građani smatraju da će ove promjene utjecati na ugostiteljstvo i stil života uopće.

Izvor: Hercegovina.info

Izvor: ( relax-portal.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO