back to top

Kako se ponašati ako vas ugrize zmija i kako prepoznati otrovne zmije od neotrovnih?

Na našem području živi ukupno 14 vrsta zmija, od kojih su samo dvije otrovnice dobro poznate svima – poskok i riđovka.

Poskok je nešto otrovniji od riđovke, ali obje zmije su manje otrovne u usporedbi s afričkim ili azijskim zmijama otrovnicama, pa je njihov ugriz rijetko smrtonosan.

Poskok, poznat i kao modras ili kamenjarka (Vipera ammodytes), ima pepeljasto-sivu boju i može narasti do metar. Prepoznatljiv je po srcolikoj glavi s karakterističnim roščićem na vrhu nosa te tamnoj vijugavoj liniji duž hrpta (Kainov znak). Poskok uglavnom obitava na južnim, krševitim područjima.

Riđovka, poznata i kao šarka (Vipera berus), rasprostranjena je diljem Europe. Duga je oko 60 do 80 cm i također ima “cik-cak” liniju duž tijela. Postoje dvije podvrste: Vipera berus bosniensis i Vipera pseudoaspis.

Pojava trokutaste glave i uskih eliptičnih očiju ukazuje na to da je zmija otrovnica, dok neotrovne zmije imaju tanja i izdužena tijela.

Naše otrovnice se razlikuju od neotrovnica i po obliku tijela – kratko i zdepasto za otrovnice, nasuprot tankom i izduženom tijelu neotrovnica. Važno je napomenuti da se ova razlika odnosi samo na europske vrste zmija.

Simptomi zmijskog ugriza uključuju otok i bol na mjestu ugriza, te potencijalno ozbiljne komplikacije poput krvarenja, mučnine, povraćanja i šoka. Kod sumnje na ugriz otrovnice, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

U slučaju ugriza zmije, važno je strogo mirovati i izbjegavati pokušaje isisavanja otrova ili podvezivanja iznad ugrizne rane. Hitno prevođenje u bolnicu je neophodno.

Prevencija ugriza zmije uključuje izbjegavanje visoke trave, nošenje prikladne obuće, te oprez prilikom kretanja po nepreglednim područjima.

Objava Što nikako ne smijete ako vas ugrize zmija i kako razlikovati otrovne od neotrovnih? pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

Izvor: ( caportal.net / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO