back to top

Grlić Radman: Hrvati u BiH zaslužuju jednaka prava kao i ostali narodi

Bosna i Hercegovina dobila je zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora u ožujku, ali se još uvijek očekuje pregovarački okvir. Političke napetosti i izjave iz Republike Srpske o odcjepljenju zasjenile su europski put zemlje. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman govorio je o stanju u Bosni i Hercegovini u emisiji “Agenda: Svijet” na HRT-u.

Ministar je najavio nastavak dosadašnje politike prema BiH, koja će se odvijati u dva smjera.

– Svakako ćemo podržati legitimne političke predstavnike hrvatskog naroda da ostvare svoja prava jednakopravnosti jer su Hrvati konstitutivan narod. Fokusirat ćemo se na izmjenu izbornog zakona kako bi se eliminirale sve diskriminacije u izbornom procesu, te ćemo inzistirati na otvaranju pregovora što je prije moguće. Također, nastavit ćemo pružati pomoć Hrvatima u BiH kroz razne projekte i financijsku podršku, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Bosna i Hercegovina je dobila suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora u ožujku, ali još uvijek nema formiran pregovarački tim niti usvojen pregovarački okvir.

– Zalaganjem hrvatske vlade i predsjedateljice Vijeća ministara pokušavamo uvjeriti političke aktere u BiH o važnosti otvaranja pregovora. Sve ovisi o političkoj volji svih aktera kako bi osigurali budućnost Bosne i Hercegovine unutar EU, izjavio je ministar Grlić Radman.

Grlić Radman: Izborni zakon donijet će mir, stabilnost i jednakopravnost naroda

U idućim mjesecima očekuje se da će EU biti usmjerena na sebe, što bi moglo odgoditi proces proširenja Unije.

Povjerenik za proširenje Olivér Várhelyi nedavno je pohvalio napredak BiH i izjavio kako su potrebne daljnje reforme.

– BiH je već provela 110 reformi, ali ostaju tri ključne u kojima se trebaju angažirati entitetske vlasti Republike Srpske. Očekujemo i promjenu izbornog zakona jer on je preduvjet za stabilnost i uključenost svih konstitutivnih naroda, naglasio je ministar.

Grlić Radman: Komšić glavni izvor nestabilnosti

Ključno pitanje u izbornom sustavu BiH, koje se odnosi na izbor članova Predsjedništva, još nije riješeno unatoč inzistiranju Hrvatske.

– To je apsurd u demokratskim državama jer neki narod ne može izabrati predstavnika drugom narodu. To mora nestati kako bi imali stabilnu BiH, naglasio je ministar.

Je li za BiH dobro da politička rješenja dolaze izvana ako politički akteri ne mogu postići dogovor?

– Najbolji su rezultati oni koje postignu legitimni predstavnici. Diktiranje odluka izvana pokazuje demokratski deficit zemlje, istaknuo je Grlić Radman.

Ministar je naglasio važnost promjena izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost svih naroda u BiH i istaknuo Komšića kao glavnog izvora nestabilnosti.

Post Grlić Radman: Hrvati u BiH moraju imati jednaka prava kao i svi ostali narodi prvi je puta objavljen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO