Grad Livno među osamdeset osam institucija odobrenih sredstava za projekte prekogranične suradnje

U Mostaru je održana dodjela osamdeset osam ugovora o finansiranju u sklopu Programa prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu u vrijednosti od četiri miliona i dvjesta hiljada eura. Ugovore je korisnicima uručio ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske Šime Erlić. Gradonačelnik Darko Čondrić primio je ugovor u ime Grada Livna.

Naime, Livno je apliciralo na spomenuti javni poziv zajedno sa Vinkovcima, te im je odobrena zajednička sredstva od oko stotinu tri hiljade eura za projekt “Zajedno za bolje sutra”. Livnu pripada pedeset jedna hiljada osamsto eura od tog iznosa. Sredstva će se koristiti za regulaciju korita rijeke Brine. Završetkom radova, pored samog uređenja korita, spriječit će se plavljenje igrališta i objekta gradskog vrtića, što se dešavalo usljed velikih padavina. Gradonačelnik Čondrić se zahvalio Vladi Republike Hrvatske na mogućnosti prekogranične saradnje, kao i gradu Vinkovcima na partnerskom odabiru za zajedničku aplikaciju prilikom uručivanja ugovora.

Na ceremoniji u Mostaru dodijeljeno je ukupno osamdeset osam ugovora općinama, gradovima, udruženjima, organizacijama, crkvama i drugim institucijama sa područja Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje će raditi na zajedničkim projektima za promovisanje kulture, obrazovanja, sporta i drugih oblasti života.

Cilj Programa je jačanje prekogranične saradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz ekonomsku, socijalnu i demografsku revitalizaciju pograničnog područja, kao i pružanje podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Grad Livno

Izvor: ( livnovine.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO