back to top

Google Street View stiže u Ljubuški

Google Street View je stigao u Bosnu i Hercegovinu i snima pet mjeseci, od aprila do septembra. Među odabranim lokacijama za snimanje je i Ljubuški. Na njihovoj stranici se zasad ne otkriva mnogo detalja, osim slike vozila sa kamerom na krovu koje se koristi prilikom snimanja i popisa lokacija koje će posjetiti.

Koristeći prepoznatljive Google Street View automobile sa kamerama na krovovima, Google redovno sakuplja milione slika ulica širom svijeta kako bi korisnicima omogućio panoramski prikaz lokacija od 360 stepeni.

Google Street View dolazi u Ljubuški
google street view dolazi u ljubuški
Google Street View dolazi u Ljubuški

Proces snimanja je opisan na sljedeći način:

1. KORAK

Sakupljanje slika

Najprije se vozimo i fotografiramo lokacije koje će biti prikazane na Street Viewu, uzimajući u obzir različite faktore kao što su vrijeme i gustina naseljenosti, kako bismo dobili najbolje slike.

2. KORAK

Georeferenciranje slika

Kombiniranjem signala sa senzora na vozilu koji mjere GPS, brzinu i smjer, slike se povezuju sa geografskim lokacijama na karti, omogućavajući precizno određivanje rute i poravnanje slika prema potrebi.

3. KORAK

Kreiranje slika od 360 stupeni

Fotoaparati postavljeni na vozilu snimaju preklapajuće slike koje se zatim spajaju u jednu sliku od 360 stupeni, uz primjenu posebnih algoritama za obradu slika kako bi se postigao glatki prijelaz bez “šavova”.

4. KORAK

Prikazivanje slika

Laserski senzori na vozilu detektiraju udaljenost zgrada i objekata, omogućavajući konstrukciju trodimenzionalnih modela koji određuju najbolju panoramu za prikazivanje na Street Viewu.

Slike na Street Viewu prikazuju samo ono što je bilo snimljeno tog dana, a proces obrade slika traje nekoliko mjeseci.

Radio Ljubuški

Objava Google Street View stiže u Ljubuški prvi put se pojavila na RADIO LJUBUŠKI.

Izvor: ( radioljubuski.ba / Mostarski.info )

Izvor: ( mostarski.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO