Google Street View dolazi u Ljubuški

Google Street View je sada dostupan u Bosni i Hercegovini, gdje će snimati pet mjeseci, od aprila do septembra. Ljubuški je jedno od mjesta koje će posjetiti i snimiti svojim vozilima. Na njihovoj stranici trenutno nema detalja osim fotografije vozila s kamerom na krovu koje koriste prilikom snimanja i popisa lokacija koje će posjetiti.

Koristeći ikonična Google Street View vozila sa kamerama na krovovima, Google redovno prikuplja milione slika ulica širom svijeta kako bi korisnicima pružio 360-stupanjski prikaz lokacija.

Google Street View dolazi u Ljubuški
google street view dolazi u ljubuški
Google Street View dolazi u Ljubuški

Proces snimanja je objašnjen na sljedeći način:

1. KORAK

Prikupljanje slika

Prvo vozimo okolo i slikamo lokacije koje će biti prikazane na Street Viewu. Različiti faktori, kao što su vrijeme i gustoća naseljenosti, uzimaju se u obzir kako bismo odredili kada i gdje možemo dobiti najbolje slike.

2. KORAK

Povezivanje slika

Kombiniramo signale senzora na automobilu koji mjere GPS, brzinu i smjer kako bismo svakoj slici dodijelili odgovarajuću geografsku lokaciju na karti. To nam pomaže da rekonstruiramo rutu automobila i poravnamo slike po potrebi.

3. KORAK

Stvaranje 360-stupanjskih slika

Dvije kamere koje se malo preklapaju postavljene su jedna pored druge kako bi se izbjegle praznine u 360-stupanjskim slikama. Nakon toga se slike spajaju i obrađuju kako bi se stvorio glatki prijelaz između njih.

4. KORAK

Prikazivanje stvarne slike

Tri lasera na vozilu omogućavaju odbijanje od površine radi određivanja udaljenosti zgrada ili objekata. Time se konstruiraju trodimenzionalni modeli koji određuju najbolju panoramu za prikaz određene lokacije prilikom pomicanja.

Slike na Street Viewu prikazuju samo ono što su fotoaparati uspjeli snimiti na dan prolaska pored određene lokacije, a za obradu slika potrebno je nekoliko mjeseci.

Izvor: Radio Ljubuški

Objava Google Street View dolazi u Ljubuški, prvi put se pojavila na RADIO LJUBUŠKI.

Izvor: ( radioljubuski.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO