1. godišnjica mature prve generacije Gimnazije u Tomislavgradu

Večeras se obilježava 60. godišnjica mature Prve generacije Gimnazije u Tomislavgradu. Grupa od pet kolegica i kolega okupila se na večeri u Hotelu “Tomislav” kako bi podijelili sjećanja na gimnazijske dane i prisjetili se anegdota iz mladosti.

Jedan od najaktivnijih profesora u gimnaziji bio je Marko Dilber, koji je jedva dočekao povratak kući s Autoputa “Bratstva i jedinstva” iz Seljačke brigade nakon što je čuo vijest o otvaranju gimnazije ’60. godine.

Nakon 7 mjeseci rada u brigadi, saznao sam da se otvara Gimnazija u Tomislavgradu. Nakon mnogo nagovaranja, rukovodstvo Brigade mi je dozvolilo da se vratim kući. Kupili su mi kartu i dali malo hrane, i krenuo sam sam, maloljetan i bez pratnje. Putovao sam vlakom do Beograda pa za Sarajevo i Bugojno, na kraju sam došao do svog Eminova Sela pješke, sve samo da bih upisao Gimnaziju. Nakon što sam se upisao, postao sam pomoćnik, pa direktor – ispunio sam sve i proveo sam u gimnaziji više vremena nego bilo ko prije ili poslije mene.

Foto: Tomislavcity

Bivši gimnazijalci ističu da su se rijetko protjerivali s časova, osim jednom – organizirani bijeg do kioska, samo da vide kako je to izaći s časa. Osim toga, sjećaju se mnogih drugih detalja iz gimnazijskih dana.

Jedna od bivših učenica, Mensura Korić, koja je sada bivša učiteljica i profesorica ruskog jezika, ističe posebnu ljubav prema gimnastici i osvajanju prvog mjesta na Hercegovačkim igrama ’63. godine. Njezino đačko doba pamti kao nezaboravno i ispunjeno lijepim uspomenama.

Većina bivših učenika Gimnazije nastavila je s obrazovanjem za prosvjetna zanimanja. Dvije bivše učiteljice, Mara Kutleša i Mara Kelava, ističu važnost učiteljskog posla i sjećaju se svojih gimnazijskih dana s nostalgijom.

<ol>
<li>godišnjica mature prve generacije gimnazije u tomislavgradu</li>
</ol>
Foto: Tomislavcity

Bivše gimnazijalce povodom 60. godišnjice mature posjetili su načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić i ministar znanosti, prosvjete, Kulture i športa Hercegbosanske županije Ante Tadić. Svi su se složili da su đački dani najljepši u sjećanju!

Helena Lučić/Tomislavcity

Objava Prva generacija Gimnazije u Tomislavgradu slavi 60. godišnjicu mature pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO