back to top

GDJE ZA VIKEND: Ramski pogledi

Rama je odavno postala prepoznatljiva po svojoj rakiji šljivovici i to se nastavlja neovisno o obnavljanju voćnjaka s drugim sortama. Podneblje i sunce su ključni faktori koji daju posebnu kvalitetu šljivi pa tako i svim drugim proizvodima od nje, a posebno rakiji. Ali to nije sve!

Rama u zadnje vrijeme napreduje i u turizmu. Ramsko jezero nije više samo prepoznatljivo u Bosni i Hercegovini, nego i puno šire. Često se mogu susresti u ljetno vrijeme posjetitelji iz svih krajeva Europe, čak iz skandinavskih zemalja.  Dio njih se zadržava uz jezero gdje je sve više privatnih smještajnih kapaciteta. Brojne obitelji su svoje domove preuredili za smještaj turista, neki su izgradili i potpuno nove, a izgrađeni su i privatni kampovi za tu vrstu turističkih avanturista.

Ramsko jezero je tek prava cjelina sa svojom okolicom. S koje god strane se uspnete na neko uzvišenje ili planinu doživjet ćete očaravajući pogled.  Kao najčešće destinacije za fotografiranje i pogled kao iz nekih filmova su Umna glava na Zahumu i Vidikovac na Jaklićkoj planini.

Do Zahuma je cesta asfaltirana, obnavljaju se kuće, grade se vikendice, otvoren je restoran „Zaum“ i svi ti objekti imaju svoje korisnike.

Jaklićka planina nalazi se sjeverno od Jaklića na oko 4 km udaljenosti i nadmorskee visine na 1200. Život ljudi u prošlosti uglavnom je bio nomadski (prtljanje sa stokom u planinu krajem proljeća, a silazak u kasnu jesen). Neke obitelji bi ostale preko cijele godine. Kuće su se sastojale od ukopanog podruma u zemlji (mogaza), prostorije sa ognjištem i spavaće sobe. Zbog brojnosti ukućana spavalo se u svakom slobodnom kutku. Obitelji su bile brojne, nerijetko po dvije ili tri u jednoj kući. Živjelo se od stočarstva i poljoprivrede. Svaki pedalj zemlje je bio obrađen. Voda za piće je bila sakupljanje kišnice s krovova kuća i štala, a na udaljenijim mjestima, podnožje Raduše,  pravile bi se velike lokve obložene klesanim kamenom koje bi se napunile kišnicom i kao takve služile za pojenje stoke.

gdje za vikend: ramski pogledi

Jedan od najvećih zaljubljenika u Jaklićku planinu, Draševo i sve druge ramske ljepote Dragan Tadić je kazao: „Jaklićka planina je posebno mjesto. Ima svoju povijest i priče koje se mogu još čuti od starijih, nas koji smo kao djeca ljeti boravili tu. Svaka ona stara kuća bilo da je još ‘uzgor’ ili još samo malo proviruje iz niskog raslinja ili šumarka, ima svoju povijest života na ovim prostorima. Sve to može biti itekako zanimljivo posjetiteljima.“

GDJE ZA VIKEND? Na ramske planine, jer tamo ima svježine, ovaj put idemo na Draševo i Radušu – PETI DIO

Infrastruktura važna za razvoj turizma

Na Draševo i Jaklićku planinu izveden je dio radova za asfalitranje puta. I ovdje su izgrađene vikendice, obnavljaju se neke stare kuće, a vidljive su pripreme materijala za izgradnju novih objekata. Na ovoj destinaciji sve više se može vidjeti posjetitelja koji traže opuštanje i svježinu na ovom prostoru te prnoćište.  Izgradnjom puta otvara se mogućnost za razvoj turizma, ali postoji opasnost od gubitka one autohtonosti i mira u Jaklićkoj planini. Kako god bilo mjesto će završetkom puta svakako postati sve češće odredište posjetitelja različitih profila. Dobrim gospodarenjem ovim prostorom mogu se ostvariti dobri turistički uspjesi.

Neki su tu već ranije prepoznali te su izgradivši vikendicu stavili je na raspolaganje turistima koji žele drugačji turizam. Potvrdio je to dolazak posjetitelja iz Skandinavije tijekom prošlog ljeta.

gdje za vikend: ramski pogledi

Vidikovac na Jaklićkoj planini za mnoge je posebno mjesto. Tu je igrađen vrlo zanimljiv objekt koji će uskoro biti dostupna za unajmljivanje. Pored nje je postavljena klupa sa stolom gdje se može odmoriti i uživati u pogledu, a sličan mu se teško može pronaći u svijetu.

gdje za vikend: ramski pogledi

„Jaklićka planina kao i mnoga druga mjesta u Rami mogu biti zanimljiva za turizam, poglavito za onaj planinski i odmor u posebnom ambijentu. Kad god sam tu napunim se nekom posebnom enegijom. Važno će biti pravilno gospodarenje ovim prostorom da se ne bi previše uzurpiralo, narušio ambijent i privatnost. Vjerujem da će  posjetitelji i svi oni koji tu dolaze voditi računa tome”, kazao je Tadić.

Opredjeljenje Općine Prozor-Rama za daljnji razvoj turizma pokazuje i Strategija razvoja u kojoj, među ostalim, stoji i izgradnja turističkog centra na Ramskom jezeru, zajedno s privatnim partnerima.

“Sve ono što radimo pomalo se odražava na turizam. Imamo destinacija koje su na neki način u korištenju, a imamo one koje su potencijalne i na koje računamo da će u idućem razdoblju biti puno više posjećene. Izgranja turističkg centra je  u fazi ideje, ali približili smo se realizaciji. Mislimo da će naše zamisli biti ostvarive u razdoblju do 2027. godine, odnosno do kada nam je kreirana Strategija. Dio tih nastojanja je i promidžba, a radimo je vrlo dobro putem medija i društvenih mreža”, pojasnio je Josip Juričić, pomoćnik načelnika općine Prozor-Rama.

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

gdje za vikend: ramski pogledi

 

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!ramski-vjesnik.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO