back to top

FBiH: Ugostitelji će imati half godine za prilagođavanje objekata zabrani pušenja

Proces izrade Pravilnika koji reguliše smjernice za ugostitelje u vezi sa sprovođenjem Zakona o ograničenju upotrebe duhanskih proizvoda na nivou FBiH je završen, saznaje Klix.ba.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su potvrdili da je Pravilnik dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usaglašenost sa propisima EU te će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH.

“Napominjemo da su pravne osobe, čiji objekti imaju izuzetke od zabrane pušenja prema ovom zakonu (npr. odjeljenja za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti) dužne prilagoditi svoje poslovanje odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, istakli su.

Članak 32. Zakona propisuje da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrši Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski organi za inspekcijske poslove.

Novčane kazne predviđene ovim zakonom biće naplaćene nakon proteka 12 mjeseci od stupanja na snagu ovog zakona ili od dana primjene podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona, odnosno Pravilnika.

Pravne osobe mogu dobiti kazne od 2.000 KM do 5.000 KM, odgovorne osobe od 300 KM do 1.000 KM, dok vlasnici objekata gdje je zabranjeno pušenje mogu biti kažnjeni od 500 KM do 1.500 KM. Fizičke osobe mogu dobiti kaznu od 100 KM.

Podsjetimo, Zakon o ograničenju upotrebe duhanskih proizvoda u FBiH je stupio na snagu 28. maja prošle godine, dajući Federalnom ministarstvu zdravstva rok od godinu dana za izradu Pravilnika.

Objava FBiH: Ugostitelji će imati šest mjeseci da objekte prilagode zabrani pušenja objavljena je prvi put na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO