back to top

Evo koji su uslovi za prostorije za pušenje u ugostiteljskim objektima

Pravilnik o uslovima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, objavljen u “Službenim novinama Federacije BiH”, broj 41/24, stupa na snagu u četvrtak.

U saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva se navodi da je Pravilnik napravljen na osnovu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje (“Službene novine Federacije BiH”, broj 38/22), a obuhvata pravna lica kojima su odobreni izuzeci od zabrane pušenja u skladu sa ovim zakonom, te su dužni uskladiti svoje poslovanje u roku od šest mjeseci od dana stupanja Pravilnika na snagu.

Navedenim Pravilnikom je propisano da vlasnik ili drugo odgovorno lice ugostiteljskog objekta može osigurati poseban prostor za pušenje odvojen od nepušačke zone, uz ispunjavanje određenih uslova.

Članom 10. Pravilnika su propisani uslovi koje prostor za pušenje u ugostiteljskim objektima mora ispunjavati, kao što su veličina prostora, ventilacioni i filtrirajući sistemi, oznake i druge tehničke detalje.

Članom 11. Pravilnika su navedeni uslovi za određivanje prostora za pušenje u ugostiteljskim objektima u kojima se poslužuju samo pića, kao i tehničke specifikacije za te prostore.

Ministarstvo zdravstva je istaklo da su pri određivanju uslova za prostore za pušenje uvaženi i propisi o ugostiteljskoj djelatnosti, kao i iskustva drugih zemalja u ovoj oblasti.

Detalji Pravilnika o uslovima za prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja su dostupni na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Također, u četvrtak na snagu stupa i Pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje (“Službene novine Federacije BiH”, broj 38/22) možete pogledati ovdje.

Post Evo koji su uvjeti za prostore za pušenje u ugostiteljskim objektim je prvi puta viđen na Grude Online.

Izvor: ( www.grude-online.info / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO