back to top

EU dodijelila IT opremu za šest škola u ŽZH

U Srednjoj školi Antuna Branka Šimića Grude, a u organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH i Udruženja CROA realizirana je dodjela multifunkcionalne IT opreme i volonterskih potvrda za učenike osnovnih škola s područja Županije koje su sudjelovale u projektu “Volontiranje je cool!” u 2023. godini, koji provodi Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), a čiji je glavni donator i partner Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Učenici i učenice su posvetili 100.000 volonterskih sati svojim lokalnim zajednicama jačajući pritom socijalne vještine koje se u suvremenom svijetu često zaboravljaju, kao što su solidarnost, tolerancija, empatija i osjećaj pripadnosti zajednici.

Ceremoniji svečane dodjele nagrada i potvrda za učenike prisustvovala je resorna ministrica Daniela Perić, stručna savjetnica Viktorija Bošnjak, kao i brojni volonteri, nastavnici i gosti.

Učenici su pokazali veliku zainteresiranost za uključivanje u volonterske inicijative i projekte, posebno jer su sami mogli kreirati, osmisliti i davati svoje ideje za poboljšanje zajednice u kojoj žive.

Uključivanje učenika osnovnih škola u volonterske aktivnosti primjerenih njihovoj dobi izvrstan je način da djeca budu aktivni sudionici pozitivnih promjena u svojim zajednicama. Učenici su se iskazali na poljima ekologije, humanitarnog rada, organizacije sajma, volontiranja u svojim školama i drugim udrugama i ustanovama, pružanja pomoći školskim kolegama, te održavanja predavanja o značaju volonterizma.

Vrijednom multifunkcionalnom tehničkom opremom nagrađeno je 50 škola koje su tikom cijele godine sudjelovale u volonterskim aktivnostima.

Podrška je omogućena u okviru projekta „EU za lokalne zajednice“ koji financira Europska unija, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji s partnerskom organizacijom HELP.

„Ured EU u BiH osigurao je vrijedne nagrade za svih 50 škola koje su sudjelovale u projektu, a danas smo imali priliku uručiti nagrade koju su za škole ŽZH osvojili vrijedni volonteri. Također, volonteri su za svoj angažman dobili i posebne volonterske potvrde koje će im biti od koristi prilikom apliciranja za stipendiju ili dalje školovanje“, naglasio je Zafir Šišić, direktor CROA-e.

Prijatelji projekta u 2023. godini bili su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za znanost, visoko obrazovanje i mlade Županije Sarajevo, Federalni zavod za zapošljavnje, SHL, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fondacija za knjižničku djelatnost Sarajevo, Grad Ljubuški i Služba za zapošljavanje BPK Goražde, a veliku podršku pružila su i resorna ministarstva obrazovanja iz pet bh. županija u kojima se realizira projekt, a koji su svojim suglasnostima dali priliku da se ove aktivnosti implementiraju.

Post EU dodijelila IT opremu za šest škola u ŽZH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO