back to top

Danas je Dan žalosti u Federaciji BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku da se 11. srpanj 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Dan žalosti će biti obilježen obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH neće biti održavani na Dan žalosti, a medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne prilagoditi svoje programske sadržaje tom danu.

Odluka je donesena radi izražavanja sućuti i suosjećanja s obiteljima žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici. U okviru obilježavanja obljetnice genocida u Srebrenici, u četvrtak, 11. srpnja, bit će klanjana kolektivna dženaza za identificirane žrtve, koje će biti sahranjene na memorijalnom mezarju u Potočarima. Mediji i građani su pozvani da dostojanstveno isprate Dan žalosti u Federaciji BiH.

Objava Danas Dan žalosti u Federaciji BiH pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Izvor: ( radioljubuski.ba / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO