back to top

Da li Hrvatska želi povratak četiri miliona Hrvata iz iseljeništva koji čuvaju svoje hrvatske korijene?

34. obljetnica državnosti Hrvatske

Hrvatska je obilježila 34. obljetnicu svoje državnosti 30. svibnja. Mnogi se i danas prisjećaju govora prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu bana Josipa Jelačića kada je istaknuo jedinstvo domovinske i iseljene hrvatske kao temelj sretne budućnosti.

Hrvatska je ostvarila svoje političke ciljeve i danas ima bolji međunarodni položaj nego ikad.

Novi izazovi pred Hrvatskom

Hrvatska se suočava s demografskim problemima koji utječu na društvo i ekonomiju, povezane s članstvom u EU i slobodom kretanja. To je rezultiralo masovnim iseljavanjem Hrvata u zemlje EU.

Vraćanje iseljenika u Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković podržava povratak iseljenika u matičnu domovinu, svjestan njihovog demografskog i ekonomskog potencijala. Međutim, neki politički krugovi iseljenike i dalje smatraju prijetnjom, što je nesumnjivo pogrešno.

Medijski tretman iseljenika

Mediji i ljevica često negativno tretiraju iseljenike koji se žele vratiti, što je nepravedno i štetno. Povratak hrvatskih iseljenika treba postati dugoročna politika svake hrvatske vlade.

Potencijal hrvatskih iseljenika

Hrvatski iseljenici posjeduju dragocjeno iskustvo i ekonomski kapital te bi povratak mogao biti od velike koristi za Hrvatsku. Važno je da se politički i društveni akteri prisjete riječi Franje Tuđmana o jedinstvu i budućnosti Hrvatske.

Fenix-magazin/MMD/Dario Holenda

Objava Oko 4 milijuna hrvatskih korijena živi u iseljeništvu: Želi li Hrvatska povratak hrvatskih iseljenika? pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Rtvmo.ba )

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO